Accessibility icon
15.09.2022

Održana svečana sjednica Gradskog vijeća u Rovinju

Prepuna dvora rovinjskog Multimedijalnog centra nazočila je ovogodišnjoj svečanoj sjednici Gradskog vijeća koja se održala danas s početkom u 12 sati.

Sjednica je tradicionalno otvorena uz himnu Republike Hrvatske i svečanu pjesmu Istarske županije, u izvedbi učenika Glazbene škole Vladimira Nazora pod ravnanjem prof. Daniela Dražića.

„Iza nas je još jedna izuzetno uspješna turistička sezona. Naš se grad i ove godine svrstao među najpoželjnijim turističkim destinacijama na Jadranu. To dokazuje koliko su i izvan granica Republike Hrvatske prepoznate vrijednosti koje njegujemo, vrijednosti poput zajedništva, suživota, gostoprimstva i nesebičnosti. Pokazatelj je to i kako je i van granica Hrvatske cijenjen način na koji baštinimo našu povijest, našu tradiciju i naše graditeljsko bogatstvo. Način na koji gospodarimo našim prirodnim resursima. Način na koji živimo naš grad“, obratio se prisutnima Emil Nimčević, predsjednik Vijeća Grada Rovinja-Rovigno.

S nekoliko je riječi uzvanike pozdravio i Boris Miletić, župan Istarske županije, osvrnuvši se na uspješne suradnje s Gradom, ali i na turizam i njegovu održivost, te pohvalivši rad rovinjskog gradonačelnika u borbi s bespravnom gradnjom.

Istu je misao o održivom turizmu imao i gradonačelnik Grada Rovinja-Rovigno koji navodi:

„Nije nam cilj masovni turizam, već održivi, kvalitativni turizam. A ako pričamo o održivosti, onda je nužno da se u narednom razdoblju odluči: da li će se uspješnost i dalje mjeriti prema broju noćenja ili prema drugim kriterijima i pokazateljima. Oblik turizma koji imamo sada – ne samo u Rovinju već na čitavoj hrvatskoj obali – koji tijekom dva mjeseca značajno opterećuje kvalitetu života naših sugrađana – smatram neodrživim. A upravo je kvaliteta života naših građana fokus našeg djelovanja, i to od samog početka mog prvog mandata.“

Prikazana je bila video projekcija s nizom projekata i investicija ostvarenih tijekom protekle godine, među kojima izdvajamo otvorenje parka Kamenolom Fantazija i otvorenje obnovljene prostorije Ekomuzeja Batana. Nadalje, izgrađeni su novi rotori, odrađene brojne sanacije, izrađena parkirališta, te uređene zelene površine. Osim toga, pokrenuti su radovi očuvanja Palače Califfi u kojoj je smješten gradski Muzej. Također, privodi se kraju najveća investicija u sportsku infrastrukturu ovog grada – bazenski kompleks u sklopu Specijalne bolnice za ortopediju i rehabilitaciju „Martin Horvat“. Među planiranim investicijama izdvajamo opločenje i uređenje infrastrukture glavnog gradskog trga, koje bi trebalo započeti za koji mjesec, a radi se o jednom od najzahtjevnijih i najkompleksnijih projekata za grad, dok je ove godine ishodovana i građevinska dozvola za uređenje trga Matka Laginje u Rovinjskom Selu.

Drugi dio sjednice bio je rezerviran za dodjelu priznanja sugrađanima za njihov rad, zasluge i doprinos zajednici.

Tom je prilikom plaketa Grada Rovinja-Rovigno dodijeljena Poljoprivrednom obrtu „Panjoka“ za doprinos u razvoju rovinjskog vinarstva, dok je medalja Grada dodijeljena Marinku Radi za postizanje izvanrednih i izvrsnih znanstvenih rezultata. Još je jedna medalja dodijeljena posthumno, i to Enisu Kanceliru za doprinos u razvoju rovinjskog gospodarstva i sporta.

Grb Grada Rovinja-Rovigno dodijeljen je rovinjskom povjesničaru, dugogodišnjem zamjeniku gradonačelnika Marinu Budicinu za izniman doprinos u očuvanju i promicanju rovinjske tradicije, povijesti i kulturne baštine.

Grb Grada Rovinja-Rovigno dodijeljen je i rovinjskoj liječnici Marisi Sciolis Škrapić za iznimnu donaciju rovinjskoj zajednici, točnije 4 milijuna kuna  za realizaciju Centra za mlade koji će nositi ime njezinog prerano preminulog sina, Dina Škrapića.

Ovaj su događaj glazbom uveličali pijanist Marijan Đuzel izvedbom Chopinovih djela, te zbor “Marco Garbin“ s nekoliko bitinada.

Među uzvanicima današnje svečane sjednice bili su i saborski zastupnici Katarina Nemet i Marin Lerotić, istarski župan Boris Miletić, gradonačelnici istarskih gradova, kao i načelnici istarskih općina.