Accessibility icon
15.09.2020

Održana Svečana Sjednica Gradskog vijeća

Uz poštivanje svih propisanih preporuka i mjera te ograničen broj uzvanika danas je povodom Dana Grada i svoje zaštitnice Svete Eufemije u Multimedijalnom centru održana Svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Rovigna Rovigno.

Nakon izvedbe himne i svečane pjesme Istarske Županije od strane Eleonore Dobrović i Luke Brgića prisutne je u ime vijeća pozdravio predsjednik Valerio Drandić koji se, između ostalog, osvrnuo i na bitno drugačije uvjete koji su na snazi već punih šest mjeseci, a bez obzira na koje je Gradsko vijeće održalo 7 sjednica razmotrivši i usvojivši gotovo 100 akata od posredne i neposredne važnosti za funkcioniranje Grada i građana. Po prvi puta 3 su sjednice održane elektronskim putem kako bi se, između ostalog, usvojile iznimno važne i žurne  Mjere  za ublažavanje posljedica pandemije obrtnicima i poduzetnicima.

 

U krizama preživljavaju jaki

«Koristim i ovu priliku da se zahvalim svim vijećnicama i vijećnicima, a osobito gradonačelniku i gradskim službama, ustanovama i poduzećima na suradnji, kooperativnosti, inicijativama, razmjeni informacija i pripremi  kvalitetnih materijala tijekom ovog mandata jer ovo je  posljednja svečana sjednica Gradskog vijeća ovog saziva.  Bio je to mandat u kojem je na mnogim područjima javnog života ostvaren napredak i razvoj, sve su obveze pravodobno izvršavane, prema planu i programu rada,  a ni odlučnosti u planiranju projekata i inicijativama za buduća razdoblja nije nedostajalo» izjavio je Drandić.

«U krizama preživljavaju jaki, hrabri i odgovorni – podsjetio je predsjednik Vijeća, no potrebno je i malo sreće. Usprkos lošim prognozama uspjeli smo ostvariti dobre rezultate tijekom turističke sezone, zahvaljujući svojim komparativnim prednostima, ali i ulaganjima koje smo imali svih prethodnih godina, a osobito posljednje desetljeće», nadodavši kako su potrebe turističke privrede bile pravodobno prepoznate i podržane, a potrebe za ulaganjima u komunalnu infrastrukturu bile su trajnim prioritetom.

Predsjednik Vijeća Valerio Drandić čestitao je svima Dan grada i blagdan sv. Eufemije sa željom da i u nikad neizvjesnijoj budućnosti ovaj grad ostane grad  vrijednih i hrabrih ljudi spremnih pomoći svima kojima pomoć treba.

 

Borba za opstojnost

Uslijedila je video prezentacija svih realiziranih i započetih projekata tijekom 2020. godine, nakon koje se prisutnima obratio gradonačelnik Marko Paliaga naglasivši kako dok se prethodnih godina Dan grada i njegove zaštitnice svete Eufemije slavio prisjećajući se okončanih projekata, brojnih postignuća i obaranju turističkih rekorda, ovu ćemo godinu pamtiti po odricanjima, borbi i trudu za opstojnost ponajprije zdravlja, radnih mjesta i ekonomske stabilnosti.

«Kad je ova epidemija započela na nas su spale teške i nepopularne odluke, nerijetko dočekane s dozom nezadovoljstva i nerazumijevanja od strane građana, ali i onih čije je poslovanje ozbiljno ugroženo uslijed krize. Znam da sam to već puno puta ponovio, ali neću se nikada prestati zahvaljivati svima koji su se pridržavali mjera i kad je to značilo nemalu žrtvu.

Upravo nas je ta snaga, ustrajnost i odlučnost naših sugrađana dovela do toga da su Istra i Rovinj-Rovigno, dok je većina regija diljem Hrvatske imala jako lošu epidemiološku sliku, zadržale status sigurne destinacije i bez obzira na velik broj gostiju i dolazaka imale su minimalan broj novih slučajeva zaraze.

No, bez obzira na to, stanje u ostatku Države nas je vratilo unatrag, oduzevši nam dio gostiju koji se uslijed uvedenih restrikcija vraćalo svojim kućama uz otkazivanje brojnih rezervacija. Sve to, bez obzira na apele Vladi da se Istra izuzme od mjera uvedenih prema Hrvatskoj od strane država koje predstavljaju naša emitivna tržišta, a što još jednom dokazuje koliko nam je potrebna regionalna podjela i autonomnost po uzoru na europske zemlje» istaknuo je gradonačelnik.

Osvrnuo se i na jako zajedništvo, složnost i suradnju koja već godinama postoji među istarskim gradovima, te kako je Istra predvodila i kad je riječ o uvođenju epidemioloških mjera, zahvaljujući čemu je Hrvatska izbjegla scenarij nekontroliranog širenja slučajeva zaraze i mogućeg kolapsa zdravstvenog sustava.

 

Podrška građanima i poduzetnicima

«S ciljem očuvanja radnih mjesta i olakšavanja poslovanja nakon što smo uveli mjere potpore namijenjene gospodarstvu do prestanka restriktivnih mjera s istima smo nastavili i nakon prestanka zabrane rada upravo kako bi našim poduzetnicima, pogotovo malim i srednjim, te obrtnicima pružali što veću podršku u okviru naših mogućnosti obzirom na velik udarac kojeg je pretrpio rovinjski proračun» nadodao je Paliaga.

Imajući na umu dugoročne rezultate, održivost i što skoriji ekonomski oporavak uspjeli su se provesti i započeti svi kapitalni projekti od kojih je Paliaga spomenuo naročito projekt novog dječjeg vrtića i jaslica u Rovinjskom Selu u vrijednosti od 11 milijuna kuna, na ulaganja u predškolske i školske institucije kako bi djeci i učenicima osigurali što bolje i kvalitetnije standarde učenja i boravka. Nadalje, radove na izgradnji Sjeverne luke „San Pelagio“, ulaganja u poduzetničku zonu Gripole-Spine’, proširenje Multimedijalnog centra, te kreditiranje iznosom od 7 milijuna kuna obnove županijske Specijalne bolnice za ortopediju i rehabilitaciju „Martin Horvat“, u suradnji sa Istarskom Županijom i samom bolnicom te početak zahtjevnih radova na izgradnji gradskog bazena u krugu spomenute bolnice vrijednosti 40 milijuna kuna, kao i veoma uspješan EU projekt izgradnje kanalizacijske mreže i pročistača „Cuvi“, ali i projekt parternog uređenja trga i okolnog prostora crkve sv. Eufemije.

 

Briga prema socijalno ugroženima

«Duboko se nadam – nastavio je Paliaga – kako će bez obzira na sve prepreke ipak ova turistička sezona i činjenica da smo i dalje najpopularnija destinacija u Hrvatskoj pripomoći stabilizaciji gradskog proračuna koji trenutno bilježi pad prihoda za više od 40%, a što se negativno odražava na ponovnu uspostavu svih uobičajenih aktivnosti poput investicija, programa, manifestacija i rada udruga i sportskih klubova.

No bez obzira na umanjenja  zadržali smo visoku stopu socijalne osjetljivosti, te su tako posljednjim rebalansom povećana sredstva namijenjena pomoći najugroženijim pojedincima, obiteljima i kućanstvima kako bi, ukoliko dođe do novog vala epidemije, mogli zadovoljiti potencijalno veći broj zahtjeva tijekom godine zbog usporenih gospodarskih aktivnosti i osoba u poteškoćama».

 

Gradonačelnik se na kraju posebno zahvalio na iznimnom doprinosu tijekom trajanja epidemije volonterima gradskog društva Crvenoga križa na čelu s ravnateljicom Dajanom Medić, djelatnicima i volonterima Javne vatrogasne postrojbe Rovinj-Rovigno na čelu sa zapovjednikom Evilijanom Gašpićem, djelatnicima policijske postaje Rovinj, komunalnom redarstvu, Komunalnom servisu i Odvodnji, a svakako i svim poduzećima na raznim donacijama, Cehu ugostitelja na pokrenutim humanitarnim akcijama, te svima koji su svojim djelima pokazali još jednom veliku humanost i solidarnost.

«Primarni zadatak koji nam sada predstoji je izlazak iz krize i gospodarski oporavak našeg društva, a iako nas je kontekst u kojem se nalazimo doveo do donošenja velikog broja kratkoročnih odluka, ne smijemo prestati razmišljati i dugoročno. Uvjeren sam, da ćemo i iz ove situacije izaći još jači i spremniji za prihvaćanje novih izazova» zaključio je gradonačelnik.

 

Čestitke Županije

Uz čestitke i lijepe želje prigodnim se govorom obratio i zamjenik župana koji obnaša dužnost istarskog župana Fabrizio Radin. «Prošle godine na ovoj istoj svečanosti čestitao sam vam na izuzetnom uspjehu, realiziranju programa, ostvarenju investicija, s posebnim naglaskom na zajedničke projekte poput konačne dogradnje gradskog Doma za starije i nemoćne. Godinu dana kasnije nalazimo se u situaciji koja je obilježena krizom gospodarstva uslijed pandemije. Danas je svima postalo jasno koliko je ta globalizirana tržišna ekonomija nestabilna, krhka i ranjiva. Vjerujem da se i Grad Rovinj kao i sve jedinice lokalne samouprave u Istri suočava s istim problemima i traži puteve za njihovo rješavanje. Znajte da će vam u tom traganju Istarska županija, kao i do sada, biti partner, podrška i beskrajni prijatelj, uvijek spremna na suradnju», u svom je govoru naveo Radin.

Sjednici su prisustvovali i zastupnici Istarske županije u Hrvatskom saboru Katarina Nemet i Marin Lerotić,                dugogodišnji gradonačelnik i zastupnik u Hrvatskom saboru Giovanni Sponza, župnik Župe svete Eufemije i  generalni vikar porečke i pulske Biskupije mons.  Vilim Grbac te načelnici općina Bale-Valle Edi Pastrovicchio, Kanfanara Sandro Jurman i Žminja Željko Plavčić.