Accessibility icon
24.11.2021

Održana panel rasprava “Mladi i sport u gradu Rovinju – Rovigno”

U organizaciji rovinjske Sportske zajednice i Savjeta mladih Grada Rovinja-Rovigno u velikoj dvorani Doma kulture održana je zanimljiva panel rasprava na temu „Mladi i sport u gradu Rovinju – Rovigno”. Sudionici rasprave bili su sportska psihologinja Dubravka Martinović, kineziolozi Bojana Bolković i Goran Subotić, sportski trener Nickol Udovičić, europska prvakinja 2021. godine u jedrenju do 17 godina Tea Peteh, te član Odbojkaškog kluba Rovinj koji nastupa u Super ligi, Aleksandar Fatorić.

Tema rasprave bila je rano napuštanje sporta kod mladih i utjecaj pandemije na tu činjenicu. U konstruktivnoj raspravi sudionici su došli do nekoliko zaključaka. Prema njima, neki od uzroka ranog odustajanja mladih od sporta mogu biti sljedeći: prebrzo “izgaranje”, do kojeg često dolazi zbog prekomjernog broja treninga, zatim česte ozlijede, loša organizacija vremena uslijed velikog broja školskih i izvanškolskih obaveza, te manjak motivacije i predanosti.

Sudionici rasprave nadalje smatraju kako je iznimno važan pristup trenera i njegova pedagoška edukacija, jer mlade treba poticati da razmišljaju o napretku a ne samo o rezultatu, odnosno potrebno je da treneri potenciraju važnost svakodnevnog napretka a ne samo krajnjih rezultata.

Zaključno, sport je puno više od medalja i pehara, sport je stil i način života. Razmišljanja i zaključci proizašli iz ove rasprave pomoći će u izradi Strategije razvoja sporta u Gradu Rovinj-Rovigno.

Raspravi su, u ime Grada Rovinja-Rovigno, prisustvovali zamjenik gradonačelnika David Modrušan, te predsjednik Gradskog vijeća Emil Nimčević. Predsjednik Sportske zajednice Armando Vičić zahvalio se sudionicima rasprave i uručio simboličan dar.