Accessibility icon
30.01.2021

Održana Noć muzeja pod rovinjskim nebom

Ovog je petka, unatoč brojnim restrikcijama vezanim uz pandemiju, Muzej Grada Rovinja-Rovigno povodom šesnaeste Noći muzeja svojim sugrađanima uspio priuštiti nezaboravnu večer uz sadržajan, edukativan i zabavan program na dvije lokacije. Osim uživo, na otvorenome, program ovogodišnje Noći muzeja prenosio se i putem Facebook stranice organizatora, gdje ga još uvijek možete pogledati.

Odgovornost sugrađana pri pridržavanju mjera dovela je do uspješne Noći muzeja na otvorenom, održanoj u organizaciji Muzeja, te u suradnji s JVP Rovinj-Rovigno i Udrugom “Kuća o batani – Casa della batana”, a pod pokroviteljstvom Grada Rovinja-Rovigno.

Večer bogata doživljajima započela je dolaskom vatrogasaca u njihovom vozilu TAM 1987. godine, ujedno najstarijem aktivnom vozilu kojega posjeduju, a koristi im kod šumskih požara i za prijevoz vode.

Program se nastavio predavanjem čuvenog geologa, akademika Igora Vlahovića, koji je svojoj publici objasnio geološku posebnost Istre, te zaključio kako je tektonika ove regije slaba i neaktivna, pa se stoga ona smatra izuzetno stabilnim područjem.

Za čitavo vrijeme trajanja Noći muzeja šetače koji su se zaputili rivom ʃutalateîna, odnosno Obalom Alda Rismonda, pozdravljala su raskošna jedra i ferali poznatih „stanovnika“ ovdašnje luke: batana Liliane,  Oûn rìgno…, Pierine, Albachiare, Leonberga, Calsante, Regine, Antoniette i Fiamite. U istim su divnim prizorima mogli uživati i gledatelji putem live prijenosa, gdje je također objavljena očaravajuća snimka dronom.

Na drugoj lokaciji, onoj ispred sjedišta Udruge „Kuća o batani – Casa della batana“ smjestio se “šareni kutak”. Naime, ovaj je poseban kutak krasila izložba jedarca koja su mjesecima ranije oslikali rovinjski osnovnoškolci. Također, navedeni kutak krasila je batana „Peîcia“ koja je restaurirana u sklopu europskog projekta Arca Adriatica, te koja se nedvojbeno dobro uklopila s jedrima naših najmlađih. Sve informacije o izložbi, zainteresiranima je pružila predsjednica Udruge, Nives Giuricin.

Kao savršen kraj ovoj čarobnoj večeri, s balkona Muzeja začule su se gospel i tradicionalne rovinjske pjesme u izvedbi talentiranog rovinjskog kvarteta „Le nuove quattro colonne“, koji je oduševio publiku kako uživo, tako i pred ekranima. Noć muzeja pod epidemiološkim mjerama otkrila je tako i novu rovinjsku pozornicu.

Posebne zahvale organizatori upućuju Pučkom otvorenom učilištu Rovinj-Rovigno, restoranu „Marina“, Lučkoj upravi i rovinjskoj Zajednici Talijana „Pino Budicin“.

Fotogalerija