Accessibility icon
16.07.2019

Održana komemoracija za Bruna Mascarellija

Kolege, suradnici, prijatelji i sugrađani slikara Bruna Mascarellija okupili su se ovog ponedjeljka u rovinjskom Domu kulture kako bi još jednom odali počast značajnom umjetniku i velikom čovjeku koji je Rovinju dao toliko mnogo.

Naime, od njegova preseljenja iz rodnog Sarajeva u Rovinj, postao je ne samo njegovim stanovnikom, već ključnom figurom njegova umjetničkog života.

– Bruno je bio jedan od utemeljitelja našega Muzeja. Sa Zorom Matić skrbio je o uređenju prostorija za gradski muzej i galeriju suvremene umjetnosti. Godine 1963. pokrenuo je i “Likovnu koloniju Rovinj”, zajedničku izložbu slikara koji žive i djeluju u Rovinju, čije će predstojeće izdanje biti posvećeno upravo njenom utemeljitelju, punoj se dvorani Doma kulture obratila Tajana Ujčić iz Muzeja grada Rovinja koji je, uz Grad Rovinj, organizator ove komemoracije.

No, njegov utjecaj osjetio se puno dalje od samog Rovinja. Izlagao je tako u brojnim galerijama i muzejima u zemlji i svijetu, a za svoj je rad višestruko nagrađivan i pohvaljivan. Godine 2006. tiskana mu je monografija autorice Margarite Sveštarov Šimat i dodijeljena Nagrada za životno djelo.

Na njegova se djela detaljno osvrnula likovna kritičarka Iva Körbler zaključivši kako je otišao posljednji iz velike generacije umjetnika, iz niza redom posebnih intelektualaca i umjetničkih osobnosti koje su obilježile ne samo Rovinj ili Zagreb, već naš cijeli umjetnički život druge polovice 20. stoljeća.

– Likovna umjetnost je čaroban svijet u kojem je veliki čarobnjak bio Bruno. Nažalost danas moramo prihvatiti istinu da tog velikog čarobnjaka više nema s nama, ali ostao je taj njegov svijet mašte, prekrasan svijet na kojem će učiti i diviti mu se generacije mladih autora i publike budućnosti, zaključio je o velikom umjetniku predsjednik HDLU Istre, Milan Marin.

Fotogalerija