Accessibility icon
15.06.2022

Održana komemoracija u spomen na Mattea Benussija Cija

U sjećanje na rovinjskog heroja i antifašista Mattea Benussija Cija danas je na njegov spomenik u parku na Valdibori položen vijenac.

Vijenac su položili zamjenik gradonačelnika David Modrušan, predsjednik Gradskog vijeća Emil Nimčević te predsjednik Udruge antifašističkih boraca i antifašista Rovinjštine Branko Oplanić koji je podsjetio kako je Matteo Benussi-Cio već kao četrnaestogodišnjak sudjelovao u demonstracijama koje je protiv fašizma organizirala Socijalistička partija Italije, a 1. svibnja 1935. i 1937. godine istaknuo je crvenu zastavu na zvoniku crkve sv. Eufemije, a zatim na krovu mlina Kalo. Godine 1943. deportiran je od strane fašista u koncentracijski kamp u Italiji, iz kojeg uspijeva pobjeći nakon kapitulacije Italije. Nakon što se uključio u Narodnooslobodilački pokret formirao je i predvodio grupu diverzanata. Grupa je svoju prvu diverziju izvela na željezničkoj pruzi u blizini Pule u studenome 1943. Od eksplozije mine uništena je lokomotiva i pet vagona, a grupa je nekoliko dana poslije digla u zrak vlak na pruzi Rovinj-Kanfanar i srušila most na putu kod Limskog kanala.

Početkom 1944. grupa postaje djelom Treće istarske partizanske čete u sklopu koje nastavlja provoditi niz akcija uspjevši u samom začetku razbiti fašističku organizaciju koju su u Rovinju pokušali obnoviti nacisti. Cio i njegovi mineri su još jednom u travnju 1944. godine upali u okupirani Rovinj. Tada su zarobili dva finansa i minom uništili jedan brodić u gradnji.

Poslije rata Matteo Benussi Cio živio je u Rovinju. Njegov se život ugasio 16 lipnja 1951 u jednoj klinici u Beogradu, iscrpljen ratnim naporima.

Fotogalerija