Accessibility icon
08.03.2023

Održana komemoracija povodom 79. godišnjice pogibije Francesche Bodi

Gradonačelnik Marko Paliaga je danas uz članove Udruge antifašističkih boraca i antifašista Rovinjštine na čelu s predsjednikom Brankom Oplanićem položio vijenac na spomen obilježje postavljeno u sjećanje Francesche Bodi, povodom 79. godišnjice njene smrti.

Tijekom svoje kratke i uspješne aktivnosti u jačanju NOP-a, Francesca Bodi zdušno se zalagala u borbi za slobodu naroda Istre. Godine 1944. u vrijeme brojnih nacifašistički ofenziva uhvaćena je kao članica KK KPH i voditeljica AFŽ-a za Rovinj da bi nakon dugotrajnog i zvjerskog mučenja bila živa zapaljena u Rižarni filijali Dachaua kraj Trsta.

Minutom šutnje, prisutni su odali počast njenoj žrtvi, ali i svim ostalim stradalim ženama koje su bile uključene u NOP. Na području Hrvatske, naime, od ukupno 43.600 žena koje su sudjelovale u pokretu je 4.579 poginulo, dok je 1.898 proglašeno ratnim vojnim invalidima, 772 žene odlikovane su Partizanskom spomenicom a osamnaest ih je proglašeno narodnim herojima.

Okupljenima su članovi UABA Rovinjštine poklonili crveni karanfil dok su komemoraciju uveličale i  članice rovinjske Udruge umirovljenika izvedbom prigodnih autorskih recitala.