Accessibility icon
08.06.2021

Održana je Konstituirajuća sjednica Gradskog vijeća Grada Rovinja-Rovigno

U velikoj Sali Doma kulture je danas održana konstituirajuća sjednica Gradskog vijeća Rovinja-Rovigno u novom sazivu. Sjednicu je otvorila pročelnica Ureda gradonačelnika i Gradskog vijeća Maria Črnac Rocco, a istoj su nazočili i gradonačelnik Marko Paliaga koji je na spomenutim izborima dobio natpolovičnu većinu glasova birača te njegov zamjenik iz redova pripadnika talijanske nacionalne manjine David Modrušan.

Od 15 vijećnika izabranih na izborima, u Gradsko vijeće Grada Rovinja-Rovigno ušlo je 9 vijećnika IDS-a (Emil Nimčević, Nives Giuricin, Tea Batel, Robert Mavrić, Marčelo Mohorović, Predrag Mamontov, Patrizia Malusà, Emil Radovan i Marinko Rade), 4 vijećnika s liste SDP-a (Goran Subotić, Maria Blažina, Klaudio Poropat i Nijaz Burgić), te po jedan vijećnik s liste HDZ-a (Milan Košara)-a i liste HSLS-HNS-SU (Tomislav Sošić)

Nakon izbora predsjednika, zamjenika predsjednika i člana Mandatne komisije uslijedio je proziv vijećnika od strane pročelnice Ureda gradonačelnika i Gradskog vijeća Marie Črnac Rocco, a nakon što je utvrđeno da je najveći broj glasova dobila kandidacijska lista IDS-a, predsjedanje je nastavio, kao prvi izabrani član s navedene liste, Emil Nimčević.

Vijećnici su zatim položili prisegu izabrani su članovi Komisije za izbor i imenovanje, te je sjednica nastavljena izborom predsjednika Vijeća i dva potpredsjednika. Jednoglasnom odlukom vijećnika za predsjednika je izabran Emil Nimčević, a jednoglasno su potvrđeni i potpredsjednici Patrizia Malusà i Goran Subotić.

Novoizabrani predsjednik Gradskog vijeća se zatim obratio prisutnima zahvalivši se na ukazanom povjerenju i potpori.

«Biti vijećnik Gradskog vijeća ogromna je odgovornost, ali je prije svega čast i poziv kojim želimo pomoći našim sugrađanima da bolje žive. Grad Rovinj – Rovigno u posljednjih je trideset godina izrastao u moderan grad. Grad u kojem se živi multikulturalnost, dvojezičnost, Grad u kojem se svaki njegov građanin osjeća slobodno, gdje se njeguju autohtona kultura i jedinstveni običaji, gdje se sport živi, a zdravstvo i obrazovanje kontinuirano napreduje.

Cilj i obveza svih nas je da ovo Gradsko vijeće bude mjesto kulture dijaloga u kojemu će se izabrani predstavnici, duboko svjesni svoje odgovornosti prema građanima koji su ih izabrali, trajno zalagati za njihov bolji život, za njihove veće slobode, za njihovu bolju budućnost, za njihovu sreću i sreću njihove djece i unuka.

Bez obzira na različite ideološke stavove, rasprave ne smiju biti destruktivne i neprijateljski nastrojene, već nam moraju biti usmjerene ka zajedničkim vrijednosnim ciljevima. One moraju biti spoj znanja, odgovornosti, temeljene na pravnim i zakonodavnim osnovama.

Želimo li Grad koji spaja mladost i starost, koji govori više jezika, Grad koji živi kulturu, sport i obrazovanje, Grad koji se razvija, živi turizam, Grad koji voli zelene i uređene površine, voli svoje more i otoke, gdje ljudi žive u sigurnosti i miru, morat ćemo, dragi vijećnici, raditi u duhu povjerenja i uzajamnosti, gradeći još bolji Rovinj – Rovigno», zaključio je Nimčević.