COVID-19 (Coronavirus: stanje i obavijesti) →
26.11.2019

Održana 7. sjednica Gradskog vijeća

U utorak 26. studenog 2019. godine u velikoj sali Doma kulture u Rovinju održana je sedma ovogodišnja sjednica Gradskog vijeća Grada Rovinja-Rovigno.

Na dnevnom redu našlo se ukupno 14 točki, među kojima i nacrt Proračuna za 2020. s projekcijama za 2021. i 2022. godinu i nacrt Programa rada Gradonačelnika i gradske uprave za 2020. godinu u prvom čitanju.

Proračun za 2020. Godinu, u iznosu od 229 milijuna i 238.997 kuna predstavio je na sjednici gradonačelnik Marko Paliaga. «Iza nas je još jedna uspješna godina – naglasio je gradonačelnik – u kojoj smo ostvarili mnogobrojne ciljeve, kojima smo, između ostalog, stvorili i predispozicije za daljnji razvoj našeg grada. Svakodnevno ulažemo znatno puno rada i truda kako bi našim građanima osigurali što viši standard i kvalitetu života, financijsku stabilnost Grada i brigu za sve građane, istodobno nastavljajući njegovati vrijednosti na kojima se temelji naša zajednica, kao što su jednakost, suživot, briga o dvojezičnosti i manjinama».

Kako je objasnio Paliaga, Proračun za 2020. godinu sastavljen je promišljeno, razvojno i ciljano, kako bi odgovarao potrebama građana te kako bi omogućio nastavak strateški važnih projekata započetih u ovom mandatu, poput izgradnje Sjeverne luke i Gradskog i terapijskog bazena u Bolnici «Prim. Dr. Martin Horvat».

«Cilj nam je zadržavanje postignutih standarda u svim segmentima, pritom razmišljajući i o tome da budućim generacijama ostavimo u naslijeđe što bolji i uređeniji grad. Proračun za 2020. je i socijalno osjetljiv, jer su nam skrb prema starijim građanima, te briga o onim najmlađim i socijalno najpotrebitijim, kao i uvijek, među glavnim prioritetima. Sveukupno za socijalni program izdvojili smo otprilike 4,7 milijuna kuna», rekao je Paliaga.

Gradonačelnik je najavio i nove mjere koje će biti predložene Odlukom o socijalnoj skrbi koja će se naći na dnevnom redu iduće sjednice Gradskog vijeća, a koje su usmjerene su na obitelji s djecom i na djecu s poteškoćama u  razvoju. «U tom su smislu povećane subvencije boravka djece u dječjim vrtićima, subvencije prehrane u osnovnim školama, jednokratne novčane pomoći za novorođenčad i subvencije troškova prijevoza djece», nadodao je Paliaga.

Osim najmlađih, Grad brine i o pripadnicima treće dobi te će se u tom pogledu, osim pomoći umirovljenicima s nižim mirovinama, sufinancirati i usluga Dnevnog boravka u Domu za starije i nemoćne «D. Pergolis».

«I u narednoj godini nastavit ćemo sa stvaranjem investicija u svrhu postizanja dugoročne održivosti, kao i još boljih gospodarskih, turističkih, komunalnih, obrazovnih i društvenih rezultata», nadodao je gradonačelnik, izdvojivši nastavak izgradnje dječjeg vrtića u Rovinjskom Selu, uređenje južnog platoa trga crkve sv. Eufemije, sufinanciranje izgradnje biciklističkih traka prema naselju Polari i na dionici od naselja Cocaletto prema AC Veštar, izgradnju nogostupa od naselja Gripole do kružnog raskrižja Turnina. U planu je i druga faza uređenja gradskog sata na glavnom trgu, sanacija i zatvaranje prvog polja odlagališta Lokva Vidotto, zamjena javne rasvjete energetski učinkovitom, zatim sufinanciranje nabavke opreme za dom za starije i nemoćne, investicijsko održavanje školske dvorane Nazor, izgradnja i opremanje kuhinje u školi Juraj Dobrila te čitav niz manjih investicija u osnovne i srednje škole, kao i sanacija krova Doma kulture u Rovinjskom Selu.

Na sjednici vijeća je usvojen je i Prijedlog Odluke o izradi Urbanističkog plana uređenja Montepozzo – Laconovo, kako bi se stvorili preduvjeti za početak realizacije gradnje na neizgrađenom dijelu naselja Montepozzo – Laconovo, a koje se proteže na površini od 5,2 ha, na način da se predmetna zona transformira putem planskih rješenja u prostor visokog  urbanog standarda.

U redove Gradskih vijećnika vratio se Klaudio Poropat, koji je zamijenio Suada Salkića.

Fotogalerija