Accessibility icon
27.07.2021

Održana 5. sjednica Gradskog vijeća

Jutros je u Velikoj Sali Doma kulture održana peta ovogodišnja sjednica Gradskog vijeća Grada Rovinja-Rovigno tijekom koje je gradonačelnik Marko Paliaga predstavio Izvješće o radu gradonačelnika i gradske uprave Grada Rovinja-Rovigno za razdoblje siječanj – lipanj 2021. godine.

«Prvo polugodište 2021. godine možemo okarakterizirati kao još jedno zahtjevno razdoblje, obilježeno izvanrednom situacijom prouzrokovane epidemijom bolesti COVID-19, na koju se moralo prilagoditi rad službi civilne zaštite i financiranju njihovih potreba, ali i pružanju pomoći gospodarstvenicima najviše pogođenima krizom. Uza sve to, nastavilo se sa redovnim aktivnostima u domeni obrazovanja i školstva, zdravstva, socijalne skrbi, pružanju administrativnih usluga te nastavkom započetih investicija, čime se osigurala živost gospodarskih aktivnosti pa time i očuvanje radnih mjesta na području našeg grada» obrazložio je Paliaga.

 

Dovršene brojne investicije

Od investicija tijekom izvještajnog razdoblja dovršene su: popravak i održavanje krova iznad prvog kata zgrade Doma kulture u Rovinjskom Selu, sanacija krovnih terasa na zgradi Gradskog sata, konzervatorsko-restauratorski radovi na kamenim elementima zgrade Gradskog sata te na njegovom metalnom zvonu, uređenje klupskih prostorija NK Rovinj-Rovigno, sanacija spomenika Alda Rismonda, te sanacija skladišta i atrija zgrade Doma kulture. Poduzete su hitne mjere zaštite međukatne konstrukcije crkve Sv. Tome Apostola, a dovršene su i sanacija terase gradske knjižnice „Matija Vlačić Ilirik“, druga faza popločenja južnog platoa Trga crkve Svete Eufemije, sanacija potpornog zida u zoni crkve Svetog Mihovila, izgradnja prometnice s javnom rasvjetom u naselju Salteria, izgradnja biciklističke staze bivše željezničke pruge Rovinj-Rovinjsko Selo, postavljanje javne rasvjete u ulici Marka Marulića te ugradnja solarnih LED rasvjetnih stupića na šetalištu Karla Lügera, uz redovno održavanje javnih prometnica, javne rasvjete i zelenih javnih površina.

Na sjednici su također prihvaćena izvješća o radu Gradske knjižnice “Matija Vlačić Ilirik”, Muzeja Grada Rovinja-Rovigno, Sportske zajednice, te trgovačkog društva Valbruna sport d.o.o.  za 2020. godinu i Prijedlog Odluke o izradi Urbanističkog plana uređenja Štanga – istok.

 

Ulice posvećene uglednim ličnostima

Prijedlogom Odluke o imenovanju ulica u gospodarskoj zoni Gripole-Spinè i u naselju Salteria iste će nositi ime uglednih ličnosti koje su dale izniman doprinos našem gradu i šire. Ulice zone Gripole-Spine’ biti će imenova ne po gospodarstveniku Antonu Cerinu, turističkom radniku Josipu Folo, hrvatskom branitelju Stjepanu Herbutu, gospodarstveniku i sportašu Domenicu Ucciu Sciolisu, dok će ulice naselja Salteria biti posvećene hrvatskim braniteljima Tomislavu Brstilu i Toniju Godeni, antifašističkom borcu Milanu Iskri, te umjetnici Zori Matić koja je boravila i djelovala u našem gradu.

 

Aktivno uključivanje mladih u društvo

Predsjednica Valentina Orbanić predstavila je Program rada Savjeta mladih Grada Rovinja–Rovigno za 2022. godinu, a koji obuhvaća aktivnosti koje su uglavnom usmjerene prema pitanjima zapošljavanja i poduzetništva, obrazovanja i usavršavanja, zdravlja mladih, socijalnoj politici, kulturi i slobodnom vremenu, te aktivnom sudjelovanju mladih u društvu.

 

 

Prometovanje u starogradskoj jezgri

U prostoru predviđenom za vijećnička pitanja vijećnica Tea Batel postavila je pitanje ukoliko se može dodatno poboljšati prometovanje u starogradskoj jezgri u smislu regulacije ulazaka i izlazaka obzirom na primjedbe građana vezane za gužve koje stvaraju vozila dostave i opskrbe na glavnom gradskom trgu i gradskoj rivi. Na pitanje je odgovorio gradonačelnik Marko Paliaga koji je pritom precizirao kako spomenuto područje nije zapravo definirano kao pješačka zona, već kao zona reduciranog prometa, za razliku od ulice Carera koja je stoga jedina pješačka zonu u gradu. No, prema iscrpnom izvještaju kategorija korisnika koji koriste ulaz u starogradsku jezgru ipak proizlazi kako su najčešći korisnici tog prava sami stanari. Naime, u razdoblju od 1. srpnja do 27. srpnja 2021. evidentirano je 5.713 ulazaka stanara. Slijede taksisti sa 4.305 ulazaka, dok su vozila dostave ostvarila tek 2.781 ulazaka. Paliaga je napomenuo i kako je vrijeme ulaska predviđeno za dostavna vozila dodatno reducirano s 10 na 9 sati.

«Riječ je o kompleksnoj situaciji kojom nije jednostavno upravljati obzirom na velik broj poslovnih subjekata prisutnih na tom potezu, no svakako će nam slijedeći korak biti novo prometno uređenje predviđeno nakon obnove glavnog gradskog trga, nakon čega će isti biti u prometnom režimu kao i ulica Carera», najavio je Paliaga.

Radi obnašanja nespojive dužnosti mandat vijećnice Nives Giuricin stavljen je u mirovanje te je na njenom mjestu tu dužnost preuzela kandidatkinja s liste IDS-a Iva Živolić.