Accessibility icon
13.06.2021

Održana 15. Regata tradicijskih plovila s latinskim i oglavnim jedrom

Jučer je održano 15. izdanje Regate tradicijskih plovila s latinskim i oglavnim jedrom koje je okupilo sudionike s područja Istarske i Primorsko-goranske županije, a natjecalo se 19 plovila.

Natječući se u regatnom polju oko otoka sv. Katarina, najbolji rezultat u kategoriji batane ostvarila je „Regina“, u kategoriji gajeta ona Vlade Borasa, a u kategoriji pasara „Julijana“. Nadalje, u kategoriji veli guc najbolji je „Don Cicio“, dok u onoj mali guc predvodi „MD 551“.

Nakon same regate uslijedila je podjela nagrada, uz druženje i izložbu dječjih radova. Osim sudionicima, nagrade su dodijeljene i djeci, koja su tijekom ove manifestacije imala svoj vlastiti kutak.

Naime, dok su se posade pripremale za važnu plovidbu, djeca su zabavu pronašla u radionicama u okviru europskog projekta Arca Adriatica Interreg Italy-Croatia, ostvarenih u suradnji sa Sportskim ribolovnim klubom „Meduza“.

Radionice su bile osmišljene za djecu nižih razreda osnovnih škola, a sudjelovalo je njih sedamdeset. Na radionici marketarstva djeca su izrađivala kartonske batane i njihova jedra, dok su na radionici “Pecam sam” učila vezati udicu, pecala i ulovila čak trideset različitih vrsta riba.

Podsjećamo, ova se regata već punih četrnaest godina održava polovicom lipnja u rovinjskom akvatoriju, s ciljem očuvanja znanja i umijeća jedrenja s oglavnim jedrom, ali i tehnika njegove izrade i posebno oslikavanja.

Manifestaciju su organizirali Ekomuzej/Ecomuseo „Batana“, Udruga „Kuća i batani-Casa della batana“ i Jedriličarski klub „Maestral“, u suradnji s Turističkom zajednicom Grada Rovinja, te uz pokroviteljstvo EU projekta „Arca Adriatica“ i Grada Rovinja-Rovigno.