Accessibility icon
28.10.2011

Obraćanje Gradonačelnika na Konstituirajućoj sjednici Koordinacionog odbora „Grad Rovinj-Rovigno – Grad prijatelj djece“

Dame i gospodo, poštovane ravnateljice i ravnatelji, predstavnici društava i suradnici,

Srdačno vam se zahvaljujem na spremnosti koju ste iskazali za uključivanje u rad ovog tijela, a u svrhu realizacije akcije “Rovinj – Grad prijatelj djece”.

Najvrednije investicije, kao temeljni ulog i kapital za budućnost svake zajednice pa tako i rovinjske, jesu one koje se odnose na djecu i mlade.

Ovim sastavom odbora gledao sam uključiti predstavnike najvažnijih subjekata u gradu, koji pokrivaju programska područja akcije. Kako sam rekao i pri predstavljanju same odluke o pristupanju akciji “Grad prijatelj djece”, surađivati ćemo sa svim institucijama, sa svim tijelima i subjektima, kako bi što cjelovitije i što skorije postigli ciljeve Akcije.

U radu na svakom projektu važnom za zajednicu, uvijek sam zastupao stav da se nikoga ne isključuje, već da se pojedincu ili predstavniku određene institucije odnosno svima koji imaju želje i volje doprinijeti razvoju zajednice, to i omogući.

Siguran sam da ćemo zajednički angažmanom i predanim radom, uspjeti steći prestižni status “Grada prijatelja djece”, iako put ka tome nije jednostavan.

Suradnja svih subjekata koji imaju doticaj sa svakim pojedinim segmentom od važnosti za život djeteta, ključna je u zadovoljavanju mnogih zahtjevnih kriterija koje podrazumijeva stjecanje statusa “Grada prijatelj djece”.

Zato će stjecanje ovog statusa biti naš zajednički uspjeh, uspjeh cijele lokalne zajednice. Ali je, slijedom toga, i angažman oko stjecanja prestižnog statusa “Grad prijatelj djece” obveza svih nas i svih onih koji se brinu o djeci. A dužnost nam je brinuti se o djeci na najkvalitetniji mogući način.

Program nacionalne akcije “Grad – prijatelj djece” razrađen je putem 123 zahtjeva u 10 područja važnih za život djece:
1) Programiranje i planiranje za djecu,
2) Financijska sredstva za djecu,
3) Podrška i potpora udrugama za djecu,
4) Dijete u sigurnom i zdravom gradu,
5) Zdravlje djece,
6) Odgoj i obrazovanje djece,
7) Socijalna skrb za djecu,
8) Kultura i šport za djecu,
9) Slobodno vrijeme i rekreacija za djecu i
10) Podrška i pomoć roditeljima u skrbi i odgoju djece.

Prema pravilima Akcije, koordiniranje svih aktivnosti provodit će Koordinacioni odbor, a njega – osim mene kao Predsjednika odbora, čine:

Marino Budicin, zamjenik Gradonačelnika,
Sandra Orbanić, ispred Dječjeg vrtića i jaslica „Neven“,
Susanna Godena, ispred Talijanskog dječjeg vrtića i jaslica  „Naridola“,
Gianfranca Šuran, ispred TOŠ –SEI Bernardo Benussi,
Suzana Poropat Božac, ispred OŠ Vladimira Nazora,
Marin Mihovilović, ispred OŠ Jurja Dobrile,
Gianni Rocco, ispred Saveza sportova Grad,
Ana Čižić, ispred Gradskog društva Crvenog križa,
Edita Sošić Blažević, ispred Upravnog odjela za društvene djelatnosti,
Mirjana Kmačić Pellizzer, ispred Udruge osoba s invaliditetom Rovinj i
Matilda Zanini, ispred Pučkog otvorenog učilišta

Prvi zadatak čijem odrađivanju pristupamo odmah jest ispunjavanje startnog upitnika, svatko za svoj pojedini segment rada, čime utvrđujemo našu startnu poziciju, a nakon toga slijedi utvrđivanje plana i programa aktivnosti za 2012. godinu.

Program za sljedeću godinu mora sadržavati aktivnosti koje procjenjujemo da su izvedive s obzirom na financijske okolnosti produbljene svjetske ekonomke krize. U našim željama i planovima moramo biti realni jer je preduvjet za pokretanje procedure ocjenjivanja njihova realiziranost u 80% omjeru.

Grad Rovinj poklanja puno pažnje svojim najmlađim sugrađanima, sve naše institucije i ustanove nude raznovrsne programe, a priključivanje akciji stjecanja statusa “Grada prijatelja djece” pomoći će nam da se još bolje koordiniramo, da još svrsishodnije usmjerimo naše zajedničke napore i da ponudimo rovinjskoj djeci još bolje uvjete življenja, razvoja i rasta.