Accessibility icon
30.04.2024

Obilježena 79. obljetnica oslobođenja Grada

Polaganjem vijenca na Spomenik palim borcima na Valdibori jutros je obilježena 79. obljetnica oslobođenja našega grada. Vijenac su položili gradonačelnik Marko Paliaga, predsjednik Gradskog vijeća Emil Nimčević i predsjednik Udruge antifašističkih boraca i antifašista Rovinjštine Branko Oplanić u prisutnosti rovinjskih vijećnika, članova UABA Rovinjštine te ostalih uzvanika i građana.

Dan je to kada se Rovinj i Rovinjština prisjeća i svoja dva narodna heroja Pina Budicina i Mattea Benussija Cia, ali i svih antifašističkih boraca koji su tijekom Drugog svjetskog rata žrtvovali svoj život za slobodu i jedno bolje sutra.  Svečan je to i važan datum za Rovinj i Rovinjštinu, ali i za susjedne  istarske gradove i mjesta jer većina njih je oslobođena od fašistističke ideologije i terora upravo ovih dana.

Tim se povodom gradonačelnik Rovinja-Rovigno Marko Paliaga prisjetio rovinjskih narodnih heroja Pina Budicina i Mattea Benussija Cia, ali i svih antifašističkih boraca koji su tijekom II. svjetskog rata žrtvovali svoj život za slobodu i jedno bolje sutra.

«Spomenik na kojem danas stojimo okupljeni podigli su građani Rovinja sredinom pedesetih godina. Vremenom  je postao  trajno mjesto sjećanja za sve naše poginule borce koji su bili dijelom velikog antifašističkog i antinacističkog pokreta. I zato se sa ponosom valja prisjetiti   doprinosa Pina Budicina, Mattea Benussija – Cia,  braće Brajković, braće Lorenzetto, Francesce Bodi, Antona Bučkovića, braće Božić, Pietra Bobicchia, Stanka Pauletića, Giordana Paliage, ali i svih drugih rovinjskih partizana i aktivista.  Oslobođenje našega grada bilo je onomad doživljeno kao početak novih nadanja, ali dijelom i kao neizvjesnost koju će donijeti nove političke granice i strah od ustroja tada nove države. Optanti i egzodus talijanskog stanovništva pedesetih godina  Rovinja i Istre  jesu, nažalost, realnost naše povijesti. No, to je bilo i razdoblje gdje su na zasadima antifašizma stvarani temelji suživota i tolerancije dvaju naroda i  dviju kultura – talijanske i hrvatske», istaknuo je tom prigodom gradonačelnik Paliaga.

Prisutni su minutom šutnje odali počast civilima, borcima i svima koji su dali život za vrijednosti mira i slobode.

Fotogalerija