Accessibility icon
04.04.2018

Obilježena 74. obljetnica formiranja bataljuna “Pino Budicin”

Na današnji dan, 4. travnja 1944. godine, na Stanciji Bembo kod Bala formiran je Talijanski partizanski bataljun «Pino Budicin». Ova velika obljetnica borbe Istrana protiv fašizma obilježena je na Stanciji Bembo polaganjem vijenca na spomenik palim borcima i žrtvama fašističkog terora te svečanim prijemom u gradskoj vijećnici koji je upriličio gradonačelnik dr.sc. Marko Paliaga dipl.oec. Prijemu su nazočili župan Valter Flego, predsjednik SAB-a Tomislav Ravnić, predsjednik SAB-a Rovinja Drago Pulić, vijećnici i drugi sudionici.

“4. travnja 1944. godine datum je kada su talijanski antifašisti i aktivisti svoju borbu protiv nacifašizma započeli angažirano kao bataljun «Pino Budicin». Bio je to poseban dan ne samo za Rovinjštinu i ne samo za antifašistički pokret nego i za uspostavu povjerenja između talijanskog i hrvatskog naroda” – rekao je, između ostalog, gradonačelnik Paliaga. Podsjetio je da je Rovinj dao i dva narodna heroja –Pina Budicina i Mattea Benussija Cia te da oko 15 posto ulica u gradu nosi imena boraca i aktivista, mahom pripadnika talijanskog bataljuna.

Sudionike obilježavanja godišnjice Bataljuna pozdravio je i istarski župan Valter Flego podsjetivši prisutne da na ovaj datum slavimo zajedništvo – convivenzu, jer u Bataljunu nitko nije pitao za nacionalnost boraca, tko je Talijan, Hrvat, Slovenac ili Srbin. Stoga je zajedništvo i danas temelj života i prosperiteta Istre.

U holu gradske vijećnice izložene su fotografije o formiranju i ratnom putu Bataljuna «Pino Budicin», a velika izložba bit će postavljena iduće godine u povodu 75-e obljetnice ustrojstva Bataljuna.

Fotogalerija