Accessibility icon
15.12.2017

Obilježena 70a obljetnica djelovanja KUDa “Marco Garbin”

U nazočnosti nekoliko stotina posjetitelja i predstavnika društvenog, političkog i kulturnog života grada KUD «Marco Garbin» rovinjske Zajednice Talijana, «Pino Budicin» u srijedu  13. prosinca  obilježio je 70-u godišnjicu svog uspješnog rada na zaštiti i promicanju bogate kulturne baštine Rovinja i Istre. Društvo je dobilo ime po mladom rovinjskom antifašisti i zaljubljeniku u glazbu Marcu Garbinu koji je 1944. godine osnovao partizanski pjevački zbor, a KUD je službeno počeo s radom 13. prosinca 1947. godine.

Na svečanom koncertu u povodu ovog velikog jubileja u ime Grada sudionike proslave pozdravio je i poželio im još mnogo uspjeha gradonačelnik Marko Paliaga. Pismo sa čestitkama u ime Ministarstva kulture poslala je ministrica Nina Obuljen Koritnik, podsjetivši da su rovinjske bitinade i batane neraskidivo povezane. U ime Zajednice Talijana «Pino Budicin» čestitke članovima KUD-a uputio je predsjednik Zajednice Talijana prof. Marino Budicin. U svom obraćanju podsjetio je na brojne uspjehe koje je Društvo ostvarilo u 70 godina neprekinutog djelovanja na očuvanju kulturne tradicije. Jedna od temeljnih vrednota Društva je prenošenje bogate  pjevačke i glazbene tradicije na mlađe generacije – rekao je predsjednik Budicin.

U kulturno-umjetničkom programu zbor KUD-a sa solistima otpjevao je splet  bitinada i drugih tradicionalnih pjesama ovog kraja, a koncert je završio popularnom «Vieciom batanom» koju je pjevala i cijela dvorana. Svi sudionici obilježavanja ovog velikog jubileja dobili su na dar brošuru o radu Društva, sa CD-om i DVD-om sa izvedbama pjesama u izvođenju mješovitog zbora.

U povodu ovog jubileja u holu gradske palače postavljena je izložba fotografija o radu KUD-a «Marco Garbin».