Accessibility icon
05.08.2021

Obilježena 26. godišnjica „Oluje“

Povodom obilježavanja državnog blagdana Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja predstavnici javnog i političkog života grada položili su cvijeće i zapalili svijeće podno Središnjeg križa na gradskom groblju Laste.

Vijenac su položili gradonačelnik Marko Paliaga i predsjednik Gradskog vijeća Emil Nimčević, ovom su činu odavanja počasti i blagoslova prisustvovali i predstavnici Koordinacije udruga proizašlih iz Domovinskog rata, UDVDR-a te HRVIDR-e kao i predstavnici gradskih poduzeća, žurnih službi, udruga,
mjesnih odbora i vijeća nacionalnih manjina.

Gradonačelnik Marko Paliaga se u prigodnom govoru prisjetio događaja oko oslobodilačko vojno-redarstvene akcije „Oluja“ u kojoj je sudjelovalo 200.000 hrvatskih vojnika i redarstvenika, među kojima i brojni naši sugrađani koji su bili mobilizirani u 35. inženjerijsko-pontonirskoj bojni, u domobranskoj pukovniji, u policiji i specijalnoj policiji, u dobrovoljačkim postrojbama, Zboru narodne garde i elitnim gardijskim brigadama, a u najvećem dijelu u II. bataljunu 119. brigade.

„S poštovanjem, ponosom i pijetetom posvetimo svoje misli onima kojih više nema i onima za koje brojne obitelji još uvijek tragaju“, izjavio je Paliaga. „Imajući u vidu sve složenije sigurnosno okružje u Europi posljednjih nekoliko godina, Hrvatska je u prilici kontinuirano potvrđivati svoju vjerodostojnost kao članica NATO-a i kao država članica obitelji Europskih naroda. Mir, dobro, tolerancija, suživot i razumijevanje jedini su pravi i mogući izbori budućnosti sviju. Neka to i dalje bude naše opredjeljenje i način života“, zaključio je.

Minutom šutnje odana je počast poginulim i nestalim braniteljima Domovinskog rata, nakon čega je rovinjski župnik monsinjor Vilim Grbac molitvom za sve poginule i nestale branitelje priveo kraju komemoraciju posvećenu 26. obljetnici vojno redarstvene akcije „Oluja“.

Fotogalerija