Accessibility icon
18.05.2020

Obilježen Međunarodni dan muzeja

U nešto drugačijim uvjetima, Muzej Grada Rovinja-Rovigno ovog je ponedjeljka, 18. svibnja, nizom aktivnosti proslavio Međunarodni dan muzeja.

Obilježavanje muzejskog dana započelo je virtualnom izložbom „Spomenička knjižnica Stancoviciana / Biblioteca memoriale Stancoviciana“, čije je otvorenje bilo upriličeno na Facebook stranici Muzeja.

Tom su se prilikom gledateljima obratili v.d. ravnateljice Muzeja Grada Rovinja-Rovigno, Tajana Ujčić, zatim knjižničarka Muzeja, Andrea Milotić, koja je osmislila ovu virtualnu izložbu, te Dalibor Paus, načelnik Barbana, rodnoga grada Petra Stankovića.

Inače, Petar Stanković, odnosno Pietro Stancovich bio je svećenik, zemljoposjednik, polihistor i prije svega bibliofil. Njegova je ostavština predstavljala jezgru i poticaj za otvaranje rovinjske Gradske knjižnice (Biblioteca Comunale), otvorene 1859. godine u kući Cherin u ulici Valdibora.

Virtualna izložba predstavlja tek 24 knjiga od oko 3.000 koje se čuvaju u rovinjskom Muzeju, a ista je osmišljena još 2018. godine, ali nije predstavljena javnosti. Radi se o svojevrsnoj virtualizaciji izložbe i kataloga koje je 1992. pripremio Bruno Dobrić.

Nakon virtualnog otvorenja, svi su zainteresirani mogli izložbu pogledati na mrežnoj stranici Muzeja, gdje se također nalaze listovi bojanke pod nazivom „Dodaj boje staroj knjizi / Aggiungi colori a un vecchio libro“, na temu spomeničke knjižnice. One koji obojene listove bojanke dostave na e-mail adresu info@muzej-rovinj.hr do kraja svibnja, Muzej će nagraditi simboličnim poklonom.

Nedugo zatim, ispred Muzeja Grada Rovinja-Rovigno, u sklopu akcije „Anno 2020 Covid 19“, okupili su se predstavnici Stožera civilne zaštite Grada Rovinja-Rovigno i rovinjskog Crvenog križa, a sve kako bi Muzeju na trajno čuvanje predali građu vezanu za pandemiju.

Još se jednom aktivnošću Muzej osvrće na pandemijsku situaciju. Naime, rovinjski su umjetnici iz Udruge „Amart“, te umjetnici Hari Ivančić, Jadranka Kalenić, Branko Kolarić, Ivanka Ruk Ražov i Anselmo Tumpić ovih dana svoja slikarska platna zamijenili zaštitnim maskama koje im je donirao Obrt za izradu tekstilnih proizvoda „Studio Dada“. Maskice su tako pretvorili u umjetnička djela, koja su zatim postavljena u izlog Muzeja, gdje ih mogu razgledati svi prolaznici.

“Tema ovogodišnjeg Međunarodnog dana muzeja je Muzeji za jednakost: različitost i uključivost. Kao što znate, Muzej je smješten u povijesnoj palači Califfi i trenutno je prepun arhitektonskih barijera. No, u osmišljavanju novog stalnog postava, koji bi trebao predstavljati povijest Rovinja od prapovijesti do današnjih dana, namjeravamo ih ukloniti”, najavila je i zaključila Međunarodni dan muzeja Tajana Ujčić.

 

Fotogalerija