Accessibility icon
05.08.2019

Obilježen Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja

Na Središnjem križu Gradskog groblja Laste u Rovinju ovog je ponedjeljka, 5. kolovoza, polaganjem vijenca obilježen državni blagdan Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja, posvećen vojno-redarstvenoj akciji “Oluja” kojom je, prije 24 godine, oslobođen najveći dio okupiranog teritorija Republike Hrvatske.

Sudionici Domovinskog rata, članovi Gradskog vijeća, predstavnici političkih stranaka i Vijeća nacionalnih manjina te predstavnici rovinjskih udruga i institucija, minutom su šutnje odali počast braniteljima Domovinskog rata i svima koji su doprinijeli stvaranju neovisne i slobodne Republike Hrvatske.

Pripadnici II bojne 119. brigade, rovinjski Fortunali, Nenad Sertić i Roberto Sapač, svečano su postavili vijenac, a okupljenima se prigodno obratio gradonačelnik Marko Paliaga.

“S poštovanjem i ponosom valja se prisjetiti svih koji su u bitci za Hrvatsku sudjelovali moralno i vojnički časno i koji danas uzdignuta čela žive u miru kojem su pripomogli. Hrvatska je svoje oružane snage stvarala u teškim uvjetima. Danas uživa međunarodnu podršku i sudjeluje u mirovnim misijama s partnerima odgovorno obučavajući sigurnosne snage ne samo Afganistana već i Kosova i Libanona, čime pomaže stabilizaciji tih država. Mir, tolerancija i suživot jedini su pravi i mogući izbori budućnosti sviju nas. Neka to bude naše opredjeljenje i način života”, izjavio je gradonačelnik.

Komemoracija je privedena kraju molitvom i blagoslovom župnika Župe sv. Eufemije, mons. Vilima Grbca.

Fotogalerija