Accessibility icon
05.08.2023

Obilježen Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja

Povodom obilježavanja državnog blagdana Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja predstavnici javnog i političkog života grada položili su cvijeće i zapalili svijeće podno Središnjeg križa na gradskom groblju Laste.

 

Svečanost su u ime Grada predvodili gradonačelnik Marko Paliaga i predsjednik Gradskog vijeća Emil Nimčević, a ovom su činu odavanja počasti i blagoslova prisustvovali i predstavnici Koordinacije udruga proizašlih iz Domovinskog rata, UDVDR-a te HRVIDR-e kao i predstavnici Grada Rovinja-Rovigno, gradskih poduzeća, žurnih službi i udruga.

 

Gradonačelnik Marko Paliaga se u prigodnom govoru prisjetio događaja oko oslobodilačko vojno-redarstvene akcije kojom su nakon četiri godine okupacije oslobođena područja u sjevernoj Dalmaciji, Lici, Banovini i Kordunu.

«Današnji dan posvećujemo svim braniteljima koji su se časno borili te svoje živote stavili na kocku, a sve kako bi danas naše buduće generacije živjele u miru i slobodi.

Mir, dobro, tolerancija, suživot i razumijevanje jedini su pravi i mogući izbori budućnosti sviju. Mi smo u Istri odabrali upravo taj put, i zato danas živimo u sredini kakvu su naši branitelji i priželjkivali za buduće generacije stanovnika Hrvatske. U sredini u kojoj nema mjesta mržnji, netrpeljivosti i neprijateljstvu. U kojoj istovremeno vladaju jedinstvo i različitosti; tvoreći zajedno slobodu i kulturno bogatstvo po kojima smo prepoznati u cijeloj Europi kao svijetli primjer suživota.

I upravo ćemo tim putem i nastaviti, da život naše djece i dalje bude siguran i bezbrižan, a da im ovaj dom ujedno bude i utočište. Jer iako se ponosimo činjenicom da je Istra svijetli primjer, nažalost svakodnevno svjedočimo i tome da je i sve rjeđi primjer onih vrijednosti koje su temelj ljudskog dostojanstva» poručio je gradonačelnik.

 

Minutom šutnje odana je počast poginulim i nestalim braniteljima Domovinskog rata, nakon čega je rovinjski župnik monsinjor Vilim Grbac molitvom za sve poginule i nestale branitelje priveo kraju komemoraciju posvećenu 26. obljetnici vojno redarstvene akcije „Oluja“.

Fotogalerija