Accessibility icon
21.06.2017

OBILJEŽEN DAN ANTIFAŠIZMA I DAN DRŽAVNOSTI

Svečanom akademijom u Domu kulture i polaganjem vijenaca i cvijeća na spomenik palim borcima i žrtvama fašističkog terora i na Centralni križ na gradskom groblju Laste u Rovinju je svečano obilježen Dan antifašističke borbe i predstojeći Dan državnosti – 25. lipnja.

Na svečanoj akademiji vijećnicima i građanima prigodnim govorom obratio se  gradonačelnik dr. sci. Marko Paliaga. Podsjetio je, između ostalog, da je antifašizam kao opća civilizacijska tekovina ugrađena u temelje Republike Hrvatske kao jedno od glavnih ustavnih načela.

«Hrvatska je devedesetih godina, praktično razoružana, vodila vlastiti obrambeni rat koji je u konačnici doveo  do uspostave samostalne, demokratske i međunarodno priznate države. I zato se s ponosom valja prisjetiti 25. lipnja kada je Hrvatski sabor donio Deklaraciju o proglašenju suverene i samostalne Republike Hrvatske», istaknuo je gradonačelnik Paliaga, iskazavši pri tome veliku zahvalnost svima koji su sudjelovali u obrani, oslobađanju i obnovi samostalne hrvatske države.

Gradonačelnik Marko Paliaga i novoizabrani predsjednik Gradskog vijeća Valerio Drandić su nakon svečane akademije položili vijenac na spomeniku u Valdibori i cvijeće na Centralnom križu u gradskom groblju.

Svojim nastupom mješoviti zbor HKD-a «Franjo Glavinić» dao je svoj doprinos u obilježavanju ovih značajnih državnih praznika.

Fotogalerija