COVID-19 (Coronavirus: stanje i obavijesti) →
30.04.2019

Obilježavanje Dana oslobođenja Rovinja

Ovog utorka, 30. travnja, kod spomenika Palim borcima na Valdibori u Rovinju, okupili su se članovi Gradskog vijeća, djelatnici Grada, predstavnici Udruge antifašističkih boraca i antifašista Rovinjštine, kao i ostali predstavnici rovinjskih udruga i institucija, kako bi svojom nazočnošću uveličali čin odavanja počasti povodom 74. obljetnice oslobođenja Rovinja.

Gradonačelnik Marko Paliaga, predsjednik Gradskog vijeća Valerio Drandić i predsjednik Udruge antifašističkih boraca Rovinjštine Branko Oplanić položili su vijenac i minutom šutnje odali počast poginulima za slobodu našeg grada.

“Rovinjska zajednica je dala odlučujući doprinos njezinom oslobađanju; prije svega, ustrajnim i herojskim djelovanjem partizanskih skupina formiranih pod ujedinjenim idealima osvajanja slobode, časti, humanosti, civilizacije, bratstva, poštovanja nepovredivih prava osobe, a sve s moralnom i materijalnom podrškom civilnog stanovništva. Priznavanje zajedničke pripadnosti ljudskoj rasi predstavljalo je apsolutno odbijanje odnosno odbacivanje bilo koje ideologije utemeljene na ugnjetavanju, nasilju i rasnoj superiornosti. U borbi protiv nacizma i fašizma stanovništvo Rovinja bilo je osobito uzorno. Plaćajući visoki danak krvi koji se mora uvijek pamtiti, sa zahvalnošću i divljenjem.” – izjavio je gradonačelnik Paliaga.

Fotogalerija