Accessibility icon
16.09.2020

Obilježavanje blagdana sv. Eufemije i Dana grada

Obilježavanje blagdana sv. Eufemije i Dana grada započelo je još ove subote podvodnim hodočašćem na brončanu repliku kipa svete Eufemije u organizaciji KPA Rovinj-Rovigno, a nastavilo se jučerašnjom svečanom sjednicom rovinjskog Gradskog vijeća.

Jučer je također održano 14. izdanje manifestacije “Od punte do punte – morem i kopnom”, u organizaciji Zajednice sportova Rovinj-Rovigno, a pod geslom ˝Volim Rovinj i njegovu prekrasnu obalu i sigurno more˝.

Prvi put od njenog pokretanja, poštujući mjere zaštite zbog Covida 19, manifestaciju je simbolično obilježila nekolicina plivača, dok trkači, hodači i biciklisti nisu sudjelovali.

Plivači su tako, sa startom u 10:30 u Valdalisu, u dužini od 4.000 metara preplivali do Malog mola. Manifestacija nije natjecateljskog karaktera, već joj je cilj ukazati na važnost bavljenja rekreacijom u prirodi u bilo kojoj životnoj dobi, a dotičući rovinjske punte ukazuje se na njihovu ljepotu i sudjeluje u očuvanju tradicije izvornih naziva (toponima) koje su puntama nadjenule generacije ribara radi lakše orijentacije na moru.

Danas, 16. rujna, na sam Dan grada, održava se već svima poznat sajam posvećen tradicijskim obrtima, no ove godine u nešto izmijenjenom izdanju. Naime, ovogodišnji je sajam dobio novo ime “Tradicijski obrti na trgu – Artigianato in piazza”, te dolazi na samu šetnicu, rovinjsku rivu.

Posjetiteljima se predstavljaju izlagači koji donose proizvode domaćih OPG-a, kućnih radinosti, udruga i drugih obrta. Osim brojnih izlagača iz Istre (iz Pazina, Pule, Pićna, Peruški, Barbana, Vodnjana, Kloštra, Kringe, Fažane, Lanišća, Poreča, Valture, Višnjana, Svetog Lovreča), na rivi su prisutni i oni sa šireg područja Hrvatske, pa tako sajam broji ukupno 41 izlagača.

Prolaznici će današnjom šetnjom centrom grada imati priliku kupiti razne proizvode, od onih prehrambenih autohtonih do drugih uporabnih, ručno rađenih. Naglasak ipak ostaje na obrtima, pa tako svoje proizvode na rivi nude remenar, keramičar, a u ponudi su i drugi obrtnički radovi vrijednih ruku koje oblikuju kamen, željezo, šiblje i vrbu, žicu, vunu, maslinovo drvo i druge materijale te stvaraju vrijedne proizvode i predmete.

Muzej Grada Rovinja-Rovigno obilježavanju ovog blagdana pridružio se ukrasivši balkon. Naime, u prošlosti su Rovinjci na blagdan sv. Eufemije svoje prozore i balkone ukrasili najljepšim pokrivačima. Osim toga, ulaz u Muzej danas je besplatan.

Blagdanskom raspoloženju pridonijela je i revija batana s oglavnim jedrom, čime je Ekomuzej “Batana” također odao počast svetoj Eufemiji, zaštitnici našega grada.