Accessibility icon
19.04.2024

Nova kućica za knjige otvorena u parku Valdibora

U povodu  150 -e obljetnice rođenja Ivane Brlić Mažuranić, u parku Valdibora pored dječjeg igrališta, Gradska knjižnica Rovinj-Rovigno postavila je drvenu kućicu za knjige u želji da i naš grad postane dijelom svjetske mreže Malih slobodnih knjižnica. Cilj ove inicijative, koju podržava i Ministarstvo kulture i medija RH, je izaći izvan zidova knjižnice i doprijeti do zajednice u cilju poticanja čitanja i organiziranja raznih dodatnih aktivnosti na otvorenom vezanih uz knjigu i čitanje. Male slobodne knjižnice koncipirane su tako da svatko može, u bilo kojem trenutku, posuditi, vratiti, zamijeniti ili donijeti neku svoju knjigu.

 

Kućicu je izradio Obrt Aleks iz Rovinjskog Sela, vl. Aleksandar Raškaj, a oslikao Manuel Fabris, rovinjski umjetnik koji je likovno obrazovanje stekao završivši preddiplomski studij na Akademiji likovnih umjetnosti u Ljubljani, smjer slikarstvo. Sudjelovao je na više skupnih izložbi u Hrvatskoj, Sloveniji i Italiji, a živi i radi u Rovinju. Projekt oslikavanja kućice za knjige inspiriran je bajkom Ivane Brlić Mažuranić: Šuma Striborova. Motiv Domaćih, majke, Malika Tintilinića i žene-guje autorova je interpretacija Cvijete Job u suvremenom likovnom jeziku. Živopisnim bojama i slobodnim potezima autor gradi likovni izričaj.

 

Kako bi obilježili ovaj dan, knjižničarke su učenicima 4. a razreda Osnovne škole Vladimir Nazor iz Rovinja pročitale priču Sunce djever i Neva Nevičica iz zbrike priča Ivane Brlić Mažuranić – Priče iz davnine. Učenici su pažljivo slušali priču i aktivno sudjelovali u razgovoru o pročitanom.

 

Podsjećamo da je Gradska knjižnica zbog revizije knjižničnog fonda zatvorena za korisnike do 6. svibnja 2024.  pa pozivamo građane da, uz mogućnost posudbe digitalnih knjiga putem platforme iBiblos, koriste i drvenu kućicu za razmjenu knjiga. Na gornjoj polici nalaze se knjige za odrasle, a na donjoj knjige i slikovnice za djecu i mlade.

 

O kućici će se brinuti zaposlenici knjižnice koji će je redovito dopunjavati novim kvalitetnim naslovima za djecu i odrasle koje je knjižnica otpisala iz svog fonda (dublete i sl.) te donacijama građana.