Accessibility icon
26.04.2021

Nastavlja se rekonstrukcija Ekomuzeja Batana

Do sredine lipnja prostori Ekomuzeja „Kuća o batani“ trebali bi zasjati u novom ruhu. Radovi uređenja i rekonstrukcije započeti su u studenom 2019. godine, a do danas su postavljene nove elektro-instalacije, instalacije za multimediju, izolacije, knauf, vodo-instalacije. Dovršeni su i bravarski radovi, te su trenutno u tijeku stolarski radovi uređenja interijera.

U posljednjoj će se fazi postaviti i multimedijska oprema za koju su već pripremljeni video zapisi koji će činiti stalni postav te mobilna aplikacija koja će objediniti i zaokružiti priču tradicionalne rovinjske batane s raznim punktovima kako u gradu tako i na moru.

Ukupna vrijednost projeka iznosi oko 2,5 milijuna kuna. Od navedenog iznosa kroz projekt “Culturecovery Interreg Centraleurope” financiran je dio opreme i dio multimedijalnih rješenja, dok se kroz drugi projekt “Arca Adriatica interreg Italy–Croatia” financira grafički dizajn, dio multimedije i dio opreme, dok će se sredstvima Ministarstva kulture i kreditnim zaduženjem pokriti troškovi uređenja Interpretacijskog centra i novog spacia u ulici Arno Longo.

Ekomuzej Batana, posvećen tradicijskom drvenom plovilu, upisan je u UNESCO-ov Registar najboljih praksi očuvanja nematerijalne kulturne baštine svijeta, te je kao takav jedinstven na Jadranu i Mediteranu. Utemeljen na principima znanja, poštivanju kulturnog i baštinskog kontinuiteta i dijaloga, inkluzije, inovativnosti, interdisciplinarnosti i multimedijalnosti, Ekomuzej batana svojim raznorodnim programima istražuje, vrednuje, štiti, interpretira, re-kreira, prezentira i komunicira materijalnu i nematerijalnu maritimnu baštinu te aktivno osnažuje kulturni identitet i posebnost grada Rovinja-Rovigno kao mjesta ugodnog za život za sve svoje stanovnike i kao jedinstvenog odredišta za sve svoje posjetitelje.