Accessibility icon
15.04.2021

Najava izložbe „Centripetalne fuge“ Vatroslava Kuliša

Sljedećeg petka, 23. travnja, s početkom u 19 sati u rovinjskom će Multimedijalnom centru biti upriličeno otvorenje samostalne izložbe autora Vatroslava Kuliša pod nazivom “Centripetalne fuge”.

Izložba u organizaciji Pučkog otvorenog učilišta Grada Rovinja-Rovigno, sastoji se od novih Kuliševih slika, koje će javnosti u navedenom prostoru biti predstavljene sve do 15. svibnja.

„Sloboda kojom se Vatroslav Kuliš kreće po svojim kadrovima, po svojim platnima i papirima, tekovina je dugog i upornog svladavanja raznolikih iskustava modernog slikarstva i ništa manje strastvenog i individualnog okušavanja na raznim zadatcima“, stoji u predgovoru Tonka Maroevića.

Naime, ovaj diplomirani slikar iza sebe ima pozamašno iskustvo. Radio je u Leksikografskom zavodu „Miroslav Krleža“ kao likovni urednik Opće enciklopedije i Hrvatskoga biografskog leksikona. Nadalje, bio je članom glumačke družine „Histrion“, autor je nekoliko scenografskih i dizajnerskih rješenja u Hrvatskom narodnom kazalištu, kazalištu Komedija i Zagrebačkom kazalištu lutaka, autor je nekoliko grafičkih i poetsko-likovnih mapa, opremio je i ilustrirao brojne knjige, a značajan dio njegova umjetničkog stvaralaštva obuhvaća i sakralni ciklus.

Njegovi se radovi nalaze u muzejima i galerijama u Hrvatskoj, ali i mnogim privatnim zbirkama diljem države i svijeta, te je izlagao na više od 150 samostalnih i preko 140 grupnih izložbi. Dobitnik je nekoliko nagrada i priznanja među kojima su odličje Red Danice Hrvatske s likom Marka Marulića 1997., državna nagrada Vladimir Nazor za 2000. godinu, godišnja nagrada Galerije Forum za 2003. godinu., Nagrada Grada Metkovića za životno djelo 2015. i Nagrada Grada Zagreba 2018. godine.