Accessibility icon
21.06.2021

Na Valdibori obilježen Dan antifašističke borbe

Uoči Dana antifašističke borbe na Spomeniku palim borcima na Valdibori gradonačelnik Marko Paliaga, predsjednik Gradskog vijeća Emil Nimčević i predsjednik UABA Rovinjštine Branko Oplanić su polaganjem vijenca te minutom šutnje odali dužnu počast civilima, borcima i svima koji su dali život za vrijednosti antifašizma.

Komemoraciji su također prisustvovali i predstavnici Grada Rovinja-Rovigno, predstavnici gradskih poduzeća i ustanova, te javnog i političkog i vjerskog života grada, kao i članovi Udruge antifašističkih boraca Rovinjštine i udruga proizašlih iz Domovinskog rata.

Prisutnima se prigodnim govorom obratio gradonačelnik Marko Paliaga koji je tom prilikom podsjetio na rovinjske i istarske heroje koji su poginuli od ruku okupatora.

«Zato smo danas tu, a  tu ćemo biti i ubuduće, kako radi prošlosti tako i radi budućnosti.  Dužnost nam je i obaveza pokloniti se velikim ljudima naše antifašističke prošlosti i ideji antifašizma.  Dužnost nam je i obaveza tome učiti naše mlade, ako želimo da budu domoljubi u pravom smislu riječi.

Biti domoljub za mene je poštivati život, svoju povijest i svoje korijene; poštivati i braniti ljudska prava; poštivati suživot i svoje susjede iz kontrade. Svakom svojom dobrom i poštenom gestom, doprinosimo  svojoj zajednici, a time i svojoj domovini. I svaki dan možemo učiniti još više i biti bolji ljudi» izjavio je Paliaga.

Gradonačelnik je zahvalio svima koji ostaju vjerni tradiciji iskrenih istarskih antifašista koji su branili slobodu, čast i dostojanstvo Istre.  «Uloženo je puno truda da dobri odnosi među ljudima, razumijevanje, odgovoran pristup, rad i  napredak postanu način života.  Netolerancija i nacionalizam  za nas ovdje nisu prihvatljivi jer imamo jasan stav  protiv nejednakosti bilo koje vrste. Istra je primjer suživota i brige čovjeka o čovjeku.  Neka bude tako i u budućnosti» zaključio je Paliaga.

Svečanost je okončana prigodnom zdravicom koju je održao predsjednik Gradskog vijeća Emil Nimčević, a tijekom koje je još jednom izrazio zahvalnost svim antifašistima, partizanima i  aktivistima na njihovom nesebičnom doprinosu, viziji slobode i boljeg svijeta.

Fotogalerija