Accessibility icon
03.04.2021

Na Stanciji Bembo održana svečanost povodom 77. godišnjice osnutka partizanskog bataljuna «Pino Budicin»

U organizaciji UABA Rovinjštine na Stanciji Bembo je jutros održana komemorativna svečanost u povodu 4. travnja 1944. godine.  Datum je to  kada su talijanski antifašisti i aktivisti svoju borbu protiv nacifašizma započeli kao partizanska postrojba, talijanski bataljun Pino Budicin.

«Ratujući  pod zvijezdom petokrakom, budicinovci su postali dijelom svjetske antifašističke koalicije koja je porazila dva velika zla XX. stoljeća. Simboličnim činom polaganja vijenca  odali smo počast i svoju zahvalnost jer Stancija Bembo dio je i ostati će dijelom tradicije rovinjskog antifašističkog nasljeđa», izjavio je tom prigodom gradonačelnik Marko Paliaga.

«Tema antifašizma je neiscrpna i ne završava s Drugim svjetskim ratom. Riječ je o načelima i vrijednostima  o kojima vrijedi i o kojima moramo voditi računa uvijek, a  osobito sada kada se silom prilika moramo distancirati jedni od drugih, od svojih obitelji, prijatelja, susjeda.  Ljudskost i suosjećanje, odgovornost i zajedništvo ne smijemo izgubiti  bez obzira koliko su vremena teška, neizvjesna i nesigurna. A jesu! No bila su i teža, pamte oni stariji», nadodao je Paliaga koji je pozvao na borbu protiv nejednakosti, protiv  nasilja  i  protiv uzurpatora svake vrste.

«Svakodnevno smo svjedoci da se  moralni kapital nepovratno topi radi potpuno krive politike, manipulacije, korupcije,  a da i ne spominjem bitke koje smo davno izgubili poput negiranja antifašističkog doprinosa, privatizacije i centralizacije države.  Usprkos tome uspijevali smo, mi ovdje u Istri, ne samo ostati stabilni već i  rasti u duhovnom i materijalnom smislu te biti primjerom ostalima. Neka tako i ostane!», zaključio je svoj govor gradonačelnik.

Komemoraciji su prisustvovali pulski i rovinjski gradonačelnici, Boris Miletić i Marko Paliaga, saborski zastupnik Marin Lerotić, bivši rovinjski gradonačelnik Giovanni Sponza, predstavnici Udruge antifašističkih boraca i antifašista Rovinjštine, predsjednici općinskih vijeća Općina Bale-Valle Vedran Setić i Kanfanar Marko Jelenić, te preživjeli borci bataljona.