Accessibility icon
31.08.2020

Na pomolu program zaštite divljači izvan lovišta

Problem najezde divljih svinja na području koje ne pripada lovištu, kao što su park šuma Zlatni rt sa Škarabom ili prigradska naselja, bliži se kraju.

Naime, Grad Rovinj je prvi istarski grad, kao i među rijetkim hrvatskim gradovima, koji je naručio program zaštite divljači na tom području. Isti bi trebao stupiti na snagu za mjesec i pol.

„Time ćemo dobiti dokument na osnovu kojega legalno, uz pomoć komunalnih redara i policije, možemo izlovljavati divljač na područjima na kojima je to dosad bilo zabranjeno. Ove ćemo zime tako povećati aktivnosti za smanjenje crne divljači s prostora Cuvi, Veštra, Cocaletto i drugih prigradskih naselja“, kazao je predsjednik Lovačkog društva Rovinj, Franko Udovičić.

Navedeni program izrađuje Hrvatski lovački savez, a odobrava ga Ministarstvo poljoprivrede i Ministarstvo zaštite okoliša.

Rovinjski su lovci od kraja svibnja pa sve do kraja srpnja ove godine odstrijelili 122 jedinke divljih svinja, čime su znatno olakšali zaštitu usjeva poljoprivrednika i najezdu crne divljači u prigradska naselja.

Osim toga, Lovačko društvo Rovinj poljoprivrednicima je, u svrhu zaštite usjeva, podijelilo 34 električna pastira, kao i 20 litara repelenata.

Od sredine listopada će, ako to bude bilo moguće zbog situacije s koronavirusom, organizirati redovan skupni lov, kada se lov na divlje svinje nastavlja.

Trenutno su lovci u lovu na šojke, svrake, lisice, čagljeve i ostale predatore, ispunjavajući tako obaveze propisane Lovno-gospodarskom osnovom. Osim toga, tijekom srpnja i kolovoza, uz pomoć rovinjskih vatrogasaca, divljači u lovištu dovozili su svježu, pitku vodu.

Fotogalerija