Accessibility icon
16.04.2020

Na području Grada Rovinja-Rovigno nastavljaju se radovi postavljanja optičke infrastrukture

Bez obzira na krizu uzrokovanu epidemijom koronavirusa Grad Rovinju-Rovigno je uspio dogovoriti značajna ulaganja u infrastrukturu.

Naime, ovih dana započinju radovi postavljanja optičke mreže u centru grada, te u naseljima Centener i Valbruna, kao i u Balskoj Ulici, dok je postavljanje optičke infrastrukture u Rovinjskom Selu već pred okončanjem.

Na području Grada Rovinja-Rovigno, Hrvatski Telekom je tijekom 2019. godine započeo modernizirati telekomunikacijsku infrastrukturu kroz pet projekta u vrijednosti oko 14 milijuna kuna i koji će u konačnici obuhvatiti oko 6.000 kućanstava.

Kroz projekte Borik, Centener-Valbruna, Balska, Rovinjsko Selo i Rovinj centar implementirat će se najmodernija optička infrastruktura i omogućiti korisnicima interneta brzine preko 100 Mbit/s, a u budućnosti će te brzine ići i preko 1Gbit/s. Projekt „Rovinj centar“ je specifičan po tome što dio obuhvata projekta zalazi u područje kulturno-povijesne cjeline grada. Kroz suradnju i razgovore s konzervatorskim odjelom Ministarstva kulture radilo se na prilagodbi mogućih rješenja – sličnim onima implementiranima u starim jezgrama drugih europskih mediteranskih gradova, kroz primjenu najmodernijih rješenja optičke tehnologije.

Vrijednost radova čije se okončanje predviđa početkom lipnja iznosi 8,8 milijuna kuna koje ulaže Hrvatski Telekom kako bi se najnovijom FTTH optičkom infrastrukturom pokrilo ukupno 4.030 kućanstava.

Ovaj projekt predstavlja značajan iskorak u kvaliteti širokopojasnog interneta za Grad Rovinj-Rovigno, koji je, sa parterima gradom Vodnjanom-Dignano i općinama Bale-Valle, Kanfanar, Žminj i Svetvinčenat razvio i Plan razvoja širokopojasne infrastrukture na svom području, kojem će se, uz potporu europskih fondova, osigurati da brzi internet stigne do svake kuće i poslovnog subjekta na području svih jedinica lokalne samouprave uključenih u projekt.