Accessibility icon
17.11.2022

Na Gradskom groblju odana počast žrtvama Domovinskog rata

Polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća na Središnjem križu gradskog groblja Laste Grad Rovinj-Rovigno je obilježio Dan sjećanja na sve žrtve u Domovinskom ratu i žrtve Vukovara i Škabrnje. Njima su odali počast gradonačelnik Marko Paliaga, zamjenik gradonačelnika David Modrušan, predsjednik Gradskog vijeća Emil Nimčević, te predstavnici Gradske uprave, gradskih službi, poduzeća i ustanova, predstavnici klubova vijećnika Gradskog vijeća, te predstavnici Koordinacije udruga proizašlih iz Domovinskog rata te Kluba 119. brigade HV-a.

Gradonačelnik Marko Paliaga podsjetio je kako je 18. studenoga 1991., nakon tromjesečne opsade i gotovo potpunog uništenja grada, prestao otpor hrvatskih branitelja u Vukovaru. Tužna statistika govori da je tijekom borbi i nakon ulaska srpskog okupatora u grad poginulo oko 550 branitelja i 1700 civila. Oko 8000 Vukovaraca bilo je odvedeno u koncentracijske logore, dok ih se još oko 500 vodi na popisu nestalih. Bio je to jedan od najvećih ratnih zločina u Europi od Drugog svjetskog rata. 2000 branitelja borilo se protiv 30 000 okupatora. Istoga dana, 18. studenoga 1991. godine u Škabrnji, petnaestak kilometara od Zadra, u još jednoj ratnoj agresiji ubijeno je šezdeset troje mještana.

«Ovaj je dan od iznimne važnosti za hrvatsku povijest. Pad Vukovara označio je početak hrvatskog rata za neovisnost od tadašnje Jugoslavije. Iako je sama bitka bila izgubljena, Vukovar se danas smatra simbolom otpora i žrtvom koja je dovela do hrvatske pobjede u ratu, zahvaljujući kojoj je Hrvatska postala suverena i neovisna država.

Bez obzira na protek vremena, u danima  poput ovih srca su nam puna tuge. Ne preostaje nam nego pognuti glavu i odati počast gradu Vukovaru i mjestu Škabrnji, kao i svim ljudima koji su se žrtvovali za nas i našu slobodu. Neka nam ovi dani budu podsjetnik koliko su mir, život i suživot krhki. Nastojmo ih svakim svojim djelom ojačati», istaknuo je gradonačelnik u svom obraćanju.

Komemoracija je okončana molitvom patera Matije Korena za sve poginule i nestale žrtve Domovinskog rata.

Fotogalerija