Accessibility icon
13.08.2020

Na današnji je dan prije 106 godina potonuo Baron Gautsch

Na današnji je dan prije 106 godina potonuo Baron Gautsch, danas poznat i kao „jadranski Titanic“ zbog iste sudbine koja ih je zadesila.

Baron Gautsch bio je putnički brod koji je svojevremeno putovao na relaciji Boka Kotorska – Mali Lošinj – Pula – Trst.

Kobnog 13. kolovoza brod je, na putu iz Boke Kotorske prema Trstu naletio na minu svojom bočnom stranom, a potonuo je u tek nekoliko minuta.

„Toga dana bilo mu je naloženo da vozi obitelj oficira s ljetovanja u Boki Kotorskoj natrag u Trst zbog nadolazećeg rata. U toj strci nisu se popisivali putnici, stoga se njihov točan broj ne zna. Poznat je podatak kako je na brodu toga dana bilo 65 članova posade, a broj putnika procjenjuje se na 150 pa sve do 250“, kazao je Davide Brattoni, predsjednik KPA Rovinj.

Ovaj je luksuzan brod, ponos austrougarske flote, naletio ne na protivničku, već vlastitu minu. Naime, kapetan broda, objašnjava Brattoni, bio je obaviješten o polaganju mina koje se toga dana provodilo, no njegovu je dužnost u tom trenu preuzeo drugi časnik. Unatoč signalnim znakovima kojima su polagači mina pokušavali obavijestiti časnika o minama, brod je nastavio ploviti.

Iako se ne zna broj poginulih, procjenjuje se kako njihov broj varira od 130 do 190 ljudi, a žrtve su pretežito bile žene i djeca. Iste se smatraju prvim civilnim žrtvama Prvog svjetskog rata.

I ove će godine KPA Rovinj, u suradnji s Ronilačkim savezom Istarske županije, već tradicionalno organizirati memorijalni zaron devet milja od Rovinja gdje leži olupina Baron Gautsch.

„Baron je jedna od 50 najpoznatijih olupina svijeta. Specifičan mu je položaj jer na dnu mora leži uspravno kao da još uvijek plovi, a osim toga, može se ući u sam brod što je prava rijetkost“, izjavio je ovom prilikom predsjednik rovinjskog KPA.

Ove je nedjelje tako najavljeno pedesetak ronioca iz ronilačkih klubova diljem Istre, koji će se simboličnim polaganjem vijenca na Baron Gautsch prisjetiti na njegove žrtve.

U tu su svrhu organizirana dva broda kako bi sve proteklo u skladu s protuepidemijskim mjerama i preporukama.

Spomenimo također kako će za rovinjske ronioce ovo ujedno biti vježba traganja i spašavanja u suradnji sa Stožerom civilne zaštite Grada Rovinja-Rovigno, koje je u kalendaru već bilo zakazano za ovu nedjelju.

Fotogalerija