COVID-19 (Coronavirus: stanje i obavijesti) →
25.03.2020

Kreću Vladine gospodarske mjere u borbi protiv epidemije koronavirusa

Predsjednik Vlade i ministri predstavili su jučer tijek provedbe 63 Vladine mjere u svrhu pomoći gospodarstvu u vrijeme epidemije koronavirusa.

Mjere HZZ-a za očuvanje radnih mjesta

Tri su ključne mjere koje su već na snazi. Jednu provodi Hrvatski zavod za zapošljavanje, s ciljem očuvanja radnih mjesta u sektorima najviše pogođenima epidemijom koronavirusa te onim poduzetnicima koji će zbog odluka morati privremeno obustaviti svoje poslovanje. Cilj ove mjere je očuvanje radnih mjesta.

Zajmovi za likvidnost i obrtna sredstva

Drugu mjeru provodi HAMAG-BICRO u suradnji s resornim ministarstvima, a odnosi se na očuvanje likvidnosti mikro, malih i srednjih poduzetnika, odobravanjem kredita za likvidnost i obrtna sredstva, uz poček do 12 mjeseci otplate, vrlo nisku kamatnu stopu te vrlo kratak rok obrade kreditnog zahtjeva uslijed smanjenog obima potrebne dokumentacije.

Naime, HAMAG-BICRO je 23.03.2020.g. objavio novi financijski instrument ESIF zajam za obrtna sredstva (neslužbeno nazvan COVID-19 zajam), za subjekte malog gospodarstva, uključujući i novoosnovane:

  • od 1.000,00 EUR do 25.000,00 EUR
  • uz kamatnu stopu od 0,5% do 1,0% (ovisno o stupnju razvijenosti županije).

Svrha zajma je financiranje trajnih obrtnih sredstava s ciljem omogućavanja bržeg rasta poslovanja i povećanja tržišnog udjela poduzetnika te modernizacija i proširenje već postojećeg poslovanja. Zajmom se također mogu financirati tekuće obveze koje nastaju u redovnim poslovnim aktivnostima kao i zadržavanje postojećih i povećanje broja novih radnih mjesta.

Više informacija možete dobiti na stranici: www.hamagbicro.hr ili putem maila: info@pjr.hr

 Odgoda plaćanja poreznih davanja

Od danas stupa na snagu nova mjera iz resora Ministarstva financija, a u provedbi Porezne uprave, koja se odnosi na odgodu plaćanja pojedinih poreznih davanja, kao što su porez na dohodak ili porez na dobit te doprinosa za zdravstvo i mirovinski sustav, a nakon toga i beskamatna obročna otplata tih davanja na 24 mjeseca. Porezna uprava već od danas zaprima zahtjeve poduzetnika putem sustava e-Porezna, putem web forme pišite nam te u iznimnim slučajevima telefonskim putem.

Svi poduzetnici koji žele predati zahtjev za odgodom plaćanja poreznih davanja i doprinosa, moraju dokazati nepostojanje poreznih dugovanja većih od 200 kuna na dan podnošenja zahtjeva te navesti  pokazatelje nemogućnosti plaćanja poreza (pad prometa prethodnog mjeseca u odnosu na isti mjesec prethodne godine ili razloge manjeg prometa u naredna tri mjeseca).

Odgoda se odnosi na sva zaduženja do 20. lipnja 2020. godine, a rok odgode je tri mjeseca. Obaveza poduzetnika je temeljem prihvaćenog zahtjeva od strane Porezne uprave, da sve porezne prijave podnosi u redovitim rokovima, a Porezna uprava će temeljem tako podnijetih prijava i učinjenih zaduženja, zaduživati odgodu. Ukoliko poduzetnik u trenutnu prestanka tromjesečnog perioda odgode nema sredstava za platiti dugovanje, bit će mu omogućeno obročno plaćanje poreznih davanja i doprinosa.

 

Dodatno je u sustav odgode plaćanja poreznih davanja uključen i dio sustava PDV-a, što se odnosi na one poduzetnike koji su u prošloj godini imali prihode do 7,5 milijuna kuna, pod uvjetom da PDV nije naplaćen i da postoje dokazi za nelikvidnost. Njima se omogućava odgoda plaćanja do 31. srpnja i tako svaki mjesec iduće primjene. Porezna uprava će po službenoj dužnosti za sve za koje zna da su obustavili poslovanje ići u smanjivanje predujma poreza na dobit.

 

U dogovoru s poslovnim bankama traže se modeli odgode plaćanja kredita za poduzetnike i građane.

Ovogodišnji povrat poreza građanima krenut će već u lipnju. Kroz sredstva Državnog proračuna nadomjestit će se manjak prihoda jedinicama lokalne i regionalne samouprave te sustavu zdravstva.