Accessibility icon
14.09.2022

Konzervator Miljenko Domijan izlaže u rovinjskom MMC-u

Nakon što se u rovinjskom Multimedijalnom centru predstavio još 2015. godine izložbom „Terra Toscana“, na isto se mjesto ponovno vraća autor Miljenko Domijan, ovoga puta izložbom naslovljenom „Rovinj u tišini svoje urbane i svakodnevne ljepote“.

Izložba je otvorena ovog utorka, upravo uoči Dana grada Rovinja, pa tako i fotografije prigodno „slave“ Rovinj, njegovu arhitekturu, kao i prisutnost života u uličicama starogradske jezgre. One prikazuju drugu stranu Rovinja, uhvaćenu okom konzervatora s preko pedeset godina iskustva.

„Rovinjske vizure, iako prekrasne, previše su potrošene u turizmu, kao što je to slučaj na čitavom Jadranu. Međutim, kada sam ušao unutra, fasciniralo me prisustvo života u Rovinju, kao i sačuvani pločnici po kojima se stoljećima gazilo i koji su ispolirani od ljudskih nogu, a kojima ljudske noge još uvijek kroče. Arhitektonska artikulacija je nevjerojatna, kvalitetna, usuđujem se reći da je kao cjelina i najbolja na Jadranu“, Domijan objašnjava svoj pogled na ovaj grad.

Kao svojevrstan dokaz života, ali i simbol sjećanja na nekadašnje vrijeme, autor naglašava kultne teîra-muòle na kojima se suši odjeća, kojima je ujedno posvećen najveći broj fotografija ove izložbe.

Šetnjom uličicama Rovinja zabilježio je još rovinjske volte, kapelice, ali i crnu mačku ili pak goluba koji hodaju po pločnicima, ali ne i ljude. Naime, kako objašnjava, ljude nije pokazao u tom kontekstu je su oni zapravo stvaratelji svega, od „tiramola“ do izlizanih pločnika.

Ovaj dugogodišnji konzervator zavidnog iskustva za svoj je doprinos u očuvanju, kao i obnavljanju kulturne baštine primio niz nagrada, među kojima valja izdvojiti odlikovanje Predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović redom kneza Branimira s ogrlicom, kao i odlikovanje Ordenom svetoga Save drugog reda Svetog sinoda Srpske pravoslavne crkve.

Njegovu izložbu moguće je pogledati do 30. rujna u radno vrijeme Multimedijalnog centra.

Fotogalerija