Accessibility icon
03.08.2023

Koncertnom šetnjom starogradskom jezgrom oživljena prošlost

Mikro-prikaz “Prostori i putevi noćne glazbe rovinjske tradicije” započeo je jučerašnjom koncertnom šetnjom “Col chiaro della luna…”, a za novi je projekt interes pokazao velik broj građana.

Ova je dvosatna kružna šetnja po uličicama rovinjskog starog grada krenula iz crkve sv. Eufemije, gdje su projekt predstavili ravnateljica Ustanove “Kuća o batani”, Nives Giuricin, te Giovanni Cestino u ime ITER Research Ensemble iz Italije.

Talijanski gosti sve su od reda mladi ljudi koji, osim što zajedno pjevaju u zboru, provode i zborsko istraživanje. 

Osim njih, sudionici ove večeri bili su “Nuove quattro colonne”, sastav nastao 2018. godine na inicijativu Alessija Giuricina s ciljem ponovnog oživljavanja kvarteta iz 70-ih pod vodstvom Vlade Benussija, zatim SAC-KUD “Marco Garbin” koji predstavlja rovinjsku glazbenu tradiciju i promovira je još od ‘47. godine, te trio “Viècia Ruveîgno” kojega čine Alessio Giuricin, Teodor Tiani i Giuseppe Bartoli.

“Ova je večer eksperiment koji spaja glazbenu praksu s  etnomuzikološkim istraživanjem koji se odvijao u raznim arhivima. Ne radi se o standardnom koncertu, već o plodu istraživanja, a spaja dvije ideje između kojih postoji čvrsta veza – rovinjsku polifoniju i repertoar antičke procesije Velikog petka”, u svom uvodnom govoru upoznao je publiku s projektom Giovanni Cestino.

Nakon prve izvedbe u crkvi sv. Eufemije, gosti su, predvođeni izvođačima, krenuli u šetnju starogradskom jezgrom. Na devet punktova, označenih totemima na kojima se mogao pročitati kontekst priče, poslušali su izvedbe čiji su tijek mogli pratiti skenirajući QR kod s letka.

Šetnja prošlošću oduševila je mnoštvo, kako sudionika, tako i slučajnih prolaznika, gostiju i sugrađana, a podržali su je i predsjednik Gradskog vijeća, Emil Nimčević uz pročelnicu Upravnog odjela za društvene djelatnosti Editu Sošić Blažević.

Ovaj će mikro-prikaz završiti danas s predstavljanjem dokumentarnog projekta “Tri glasa, jedan grad” na Ljetnoj terasi “Vlado Benussi” Zajednice Talijana “Pino Budicin” Rovinj-Rovigno, s početkom u 21 sat.

Pokrovitelji događanja su Ekomuzej “Batana” i Odsjek za kulturnu i okolišnu baštinu Sveučilišta u Milanu. Mikro-prikaz financiraju rovinjska TZ i Talijanska Unija Rijeka-Fiume.

 

Fotogalerija