Accessibility icon
06.12.2013

Izvješće prosudbene komisije Rovinj grad prijatelj djece

Izvješće prosudbene komisije Rovinj grad prijatelj djece

Ukupan rast utrošenih sredstava za djecu iz gradskog proračuna iz godine u godinu se povećava te u 2013. iznosi 15,09%., a ukupni iznos izdvajanja po jednom djetetu povećan je za 5,25% i iznosi 7.164,35 na što su utjecale mjere i strategije lokalne zajednice.

Grad financira logopeda, psihologa, nastavnika TZK, Program prevencije ovisnosti, jednokratne novčane pomoći za novorođenče 1 500 kn po djetetu, a 500 kn za dojenčad do godine dana starosti.

15 učenika i 156 studenata korisnici su stipendije Grada, a iz gradskog proračuna sufinancira se rad 100 udruga i 38 sportskih klubova.

Dječje gradsko vijeće Rovinj vrlo je aktivno. Djeca ističu kako im njihov grad pruža puno radionica, sportskih aktivnosti, besplatnu pomoć u učenju. U gradu je lijepa priroda, svježi zrak, ima puno parkova, mogu se voziti biciklom. Grad je siguran. Puno se ulaže u djecu i programe za djecu. Imaju kino i kazalište.

Programom prenatalne zaštite obuhvaćeno je 99% trudnica, provede se programi zdravstvenog odgoja za trudnice, a Grad plaća lokalnom zavodu za zaštitu zdravlja da provodi analizu kvalitete prehrane u vrtićima i osnovnim školama što je odlična javnozdravstvena mjera. Vodi se registar neurorizične djece i praćenje od pedijatra i specijalističkih službi.

Grad prijatelj djece

U Gradu Rovinju djeluju dva dječja vrtića: Dječji vrtić Neven i Talijanski dječji vrtić Naridola (hrv. Pužić) čime je u potpunosti riješen prihvat djece predškolskog uzrasta.

U Dječjem vrtiću “Neven” održavaju se tečajevi za kompetentno roditeljstvo prema UNICEF-ovom programu “Prve tri su najvažnije, rastimo zajedno“. Odgojiteljice su prošle edukaciju kod prof. Lay, pionirom u radu s nadarenom djecom u Hrvatskoj, pa su osposobljeni za otkrivanje i rad s nadarenom djecom. Brine se za zdravu prehranu djece i svakodnevne vježbe kretanja po 45 minuta. Grad sufinancira stručnog suradnika kineziologa.

U Osnovnoj školi Vladimira Nazora uređen je logopedski kabinet s didaktičkim materijalima, imaju stručni tim: psihologa, pedagoga, defektologa i logopeda koji je zadužen za sve 3 osnovne škole i koji financira Grad. Školski list «Galeb» izlazi već punih 40 godina kojeg u cijelosti priprema novinarska grupa škole, a OŠ organizira dječji glazbeni festival “Nazorov mikrofon”. Pri školi djeluje novouređena osnovna glazbena škola.

Talijanska osnovna škola Bernardo Bennusi uključena je u brojne projekte o dječjim pravima, sigurnosti na Internetu. Imaju i školski bend sastavljen od učenika. Škola izvrsno surađuje s talijanskim vrtićem i srednjom talijanskom školom.

OŠ Jurja Dobrile nastavu organizira u područnim školama Rovinjsko selo i Bale, a Strukovna škola Eugena Kumičića ima bogatu tradiciju u obučavanju učenika za različita strukovna zanimanja te dobru suradnju s poduzetnicima.

Dobra suradnja Grada i škola vidi se i na primjeru sufinanciranja maturalnih zabava i izleta 8. razreda za učenike slabijeg imovinskog statusa.

Hvale vrijedan je projekt POU Rovinj “POUčilica” – besplatna pomoć u učenju za učenike osnovnih škola od 5. do 8. razreda. U samom programu sudjeluju volonteri i vršnjaci pomagači. Osim pomoći u učenju, djeca idu na zajedničke izlete i zajednička druženja.

Izuzetno je dobra suradnja Grada Rovinja s Centrom za socijalnu skrb, na čiju preporuku Grad osigurava jednokratne novčane pomoći za pokrivanje troškova režija. Grad podržava Gradsko psihološko savjetovalište za brak, obitelj i mladež gdje rade dvije socijalne radnice i jedan psiholog.

U gradu se sustavno provode cjeloviti programi opće primarne prevencije za svu djecu i roditelje (Program suzbijanja zloporabe droga i maloljetničkog devijantnog ponašanja-dugoročni program Grada).

Grad osigurava uvjete za rad i potrebna sredstva programima za poticanje kvalitetne socijalizacije djece koji obuhvaćaju i roditelje. Konkretno za Dnevni centar za rehabilitaciju Veruda-Pula grad izdvaja 240.000,00 kn, a izdvaja sredstva i za lijekove koje ne podmiruje HZZO i za invalidska pomagala.

Ističemo rad Udruge “Babin pas” osnovane za promicanje i očuvanje lokalne kulturne baštine – uređenje starih kažuna, ali i nematerijalne etno kulture uz objavljivanje i izdavanje pisane i predajne narodne kulture. Najnoviji projekt „MOŽE LI BITI DRUGAČIJE“ ostvaruje se s udrugom znanstvenika iz Rijeke “Zlatni rez”. Planira se i otvaranje interaktivnog muzeja za djecu.

Grad Rovinj se može dičiti brojnim slobodnim aktivnostima za djecu. Djeca mogu uživati u zelenilu, lijepim biciklističkim stazama i čistom zraku. Kulturno umjetnička ponuda za djecu je bogata. Djeca sudjeluju u različitim manifestacijama, a Dječje gradsko vijeće je aktivno i odrasli slušaju dječje prijedloge. Rovinj je grad koji svojoj djeci može pružiti lijepo, zdravo i interesantno djetinjstvo i mladalaštvo te ga s pravom predlažemo za titulu “Grad – prijatelj djece”.

Članice Komisije:
Ana Kola, psihologinja
Ivone Šabarić Rubeša, mag. edu. reh.
Mr. sc. Katarina Milković
Mr.sc. Ružica Vasari Talanga, speci. pedijatrica