Accessibility icon
24.04.2021

Izložbom “Centripetalne fuge” rovinjski MMC otvorio svoja vrata

Samostalnom izložbom Vatroslava Kuliša “Centripetalne fuge”, rovinjski je Multimedijalni centar ponovno, nakon duže stanke, ovog petka širom otvorio vrata svojim posjetiteljima.

Unatoč poznatom imenu ciklusa navedenog autora, ova izložba označava odabir njegovih recentnih djela, te kao takva predstavlja odličan izbor za željno iščekivani povratak kulturne scene u MMC.

Naime, usprkos sumornom vremenu i neizvjesnosti koju isto donosi, Kuliševa djela svojim šarenilom i vedrinom kod promatrača bude prijeko potrebnu nadu u bolje sutra.

„Vatroslav Kuliš spada među umjetnike koji nisu izgubili vjeru u potencijale slikarstva, pa tu vjeru potvrđuje primjerenom afirmacijom snažne kolorističke izražajnosti a kroz strastven i razveden osobni rukopis. Afirmativan odnos prema modernoj likovnoj tradiciji ujedno je i dokaz urođene vitalnosti, povjerenja u osjetljivost, senzualnost, u gotovo erotsku i životodajnu snagu ”grčevite ljepote” (kako je to nazivao Breton), što nam je posebno dobrodošla i neophodna u trenutcima sumnje i u razdoblju zamora i depresije, kakvo je ovo naše“, u predgovoru navodi autorov prijatelj, Tonko Maroević, kojemu je ova izložba i posvećena.

Izložbu su službeno otvorili ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Rovinj-Rovigno, Dubravka Svetličić, kustos izložbe, čuveni likovni kritičar Milan Bešlić i sam autor.

Njezino su otvorenje uveličali i istarski župan Fabrizio Radin, te rovinjski gradonačelnik Marko Paliaga uz vijećnika Davida Modrušana.

„Autorove su slike poput slikarskog ringa u kojemu se on bori s bojom, linijom, svjetlošću, kompozicijom i asimetrijom koja mu je na neki način „suborac“. Za promatrače riječ je o jednom iznimno snažnom rukopisu“, kazala je ovom prilikom Dubravka Svetličić.

Nadovezala se i na sam naslov izložbe rekavši kako su upravo fuge asocijacija na tonove sa slika.

„Kada bi Kuliševi tonovi mogli postati zvukom, danas bi ovdje bilo prilično bučno. Za mene je u ovome trenutku i s ovim slikama Kuliš skladatelj, dirigent i orkestar, a na njegovim su slikama tonovi koje bismo, kada bismo bili muzičari, možda mogli i čuti“, navodi ona.

Svim će posjetiteljima pri samom ulasku pažnju zaplijeniti originalnost, snaga i intenzitet boja koje „pršte“ sa zidova rovinjskog MMC-a. Djela ovog velikog i priznatog slikara-kolorista, za kojega kustos navodi kako iz „kulture slikarskog osvrta, iz goleme slikarske baštine proizlazi vlastitim autorskim značajkama“, moguće je razgledati sve do 22. svibnja, u radno vrijeme od 10 do 12 i od 18 do 20 sati, svakim danom osim nedjelje.

Fotogalerija