Accessibility icon
29.01.2022

Izložbe uz oživljene tradicije i glazbu povodom Noći muzeja u Rovinju i Rovinjskom Selu

U Rovinju i Rovinjskom Selu odvio se cjelovečernji program povodom Noći muzeja, ove godine bogatiji za još nekoliko lokacija.

„Ovogodišnju Noć muzeja započinjemo u Rovinjskom Selu, što je, rekla bih, povijesni korak dug otprilike sedam kilometara, a za koji smatramo kako će dati nove perspektive ne samo Muzeju, već i zajedničkoj suradnji na Noći muzeja“, navela je u pozdravnom govoru Tajana Ujčić, ravnateljica Muzeja Grada Rovinja-Rovigno, koordinatora ovog događanja, te se zahvalila svim sudionicima.

Posjetitelje Noći muzeja, uživo i virtualno, putem Facebook stranice Muzeja, također je pozdravio gradonačelnik Grada Rovinja-Rovigno, Marko Paliaga:

„Posebno mi je drago što smo Noć muzeja otvorili i ovdje, u Domu kulture Rovinjskog Sela iz nekoliko razloga. Naime, prilika je to da se prisjetimo pokojnog umjetnika, Marčela Brajnovića, te se nadam kako ćete uživati u njegovim djelima i bolje ga upoznati. Osim toga, nalazimo se u povijesnoj zgradi koju je nedavno Grad Rovinj-Rovigno otkupio i za koju je u planu obnova koja je na neki način već i započela. Također, u tijeku je obnova i našeg, gradskog Muzeja, što predstavlja jedan od najvećih napredaka i ulaganje u kulturu, ono čemu ova večer i svjedoči“, istaknuo je rovinjski gradonačelnik.

Prostor ovdašnjeg Doma kulture krasile su čak dvije izložbe. „Oko 1955. Rovinjsko Selo na fotografijama F. Nevskog“ naslov je izložbe iz fundusa Povijesnog i pomorskog muzeja Istre, koja najavljuje početak suradnje s rovinjskom Muzejem povodom petstote obljetnice Rovinjskog Sela, 2025. godine, kada je u planu još sadržajnija izložba.

Drugu izložbu iz fundusa Muzeja Grada Rovinja-Rovigno, činili su rani radovi iznimnog umjetnika Marčela Brajnovića, koji se, kako navodi kustosica rovinjskog Muzeja, Elizabeta Rogović, ’67. godine upravo ovdje po prvi put predstavio domaćoj publici.

„Vjerujem kako su svi mještani Rovinjskog Sela svjesni da su imali jednog velikog umjetnika u svojoj sredini. Na nama i njima je da očuvamo baštinu i dodatno istražimo njegovo stvaralaštvo“, istaknula je kustosica Rogović.

Istovremeno, pred rovinjskim Muzejem, pažnju prolaznika plijenilo je jedno od četiri novih vozila Javne vatrogasne postrojbe Rovinj-Rovigno. Teško tehničko vozilo ima najviše alata, stoga je bilo veoma zanimljivo, posebice najmlađima. Napomenimo kako je tijekom večeri bila otvorena za razgledavanje i zbirka rovinjskih vatrogasaca u njihovom, stotinjak kvadrata velikom prostoru, gdje su posjetitelji razgledali opremu, uniforme, detalje s intervencija i brojne druge predmete.

Trg na mostu krasila je izložba na otvorenom, naslovljena „Baril Bareîl – Kolijevka slanih sardona“. Radi se o drvenim bačvama za soljenje i transport usoljene ribe, čiji se izgled nije bitno izmijenio još od antike. Izložbeni primjerci vjerojatno potječu s kraja 19. stoljeća. Restaurirane bačve putem video projekcije predstavila je Anita Jelić, djelatnica Odjela restauriranja i konzerviranja pri Međunarodnom centru za podvodnu arheologiju u Zadru.

Josip Višnjić iz Hrvatskog restauratorskog zavoda javnosti je, također putem projekcije, približio zanimljive podatke vezane uz najraniju povijest Rovinja, dobivene arheološkim istraživanjima palače Califfi, koja obuhvaćaju čitav prizemni dio zgrade gradskog Muzeja. Prolaznici su i sami mogli „zaviriti“ u tijek radova, s obzirom na to da je prizemlje Muzeja bilo osvijetljeno u tu svrhu.

„Pronađeni su nalazi koji svjedoče o ponovnom naseljavanju rovinjskog otoka u nesigurnim vremenima kasne antike. Na toj se lokaciji grade gradski bedemi čiji su ostatci također pronađeni prilikom istraživanja. Otočni položaj tog naselja potvrđen je i nalazima prvotne gradske rive koja je na istočnoj strani bila okrenuta najbližem kopnu“, navodi Višnjić.

Zanimljivosti o konzervatorsko-restauratorskim istraživanjima u crkvi sv. Tome Apostola u Rovinju publici je na velikom platnu otkrila Lara Kreš, također iz Hrvatskog restauratorskog zavoda. Istraživanja na zidovima i stropovima otkrila su starost same crkve koja slovi kao jedna od najstarijih građevina u starom gradu, te kao takva predstavlja dio identiteta Rovinja.

„Iako smo tek zagrebli površinu bijelih zidova galerije, otkrili smo više slikarskih slojeva i kako se crkvica kroz povijest puno puta mijenjala“, objasnila je Lara Kreš.

Osim izložbe i predavanja, Noć muzeja pred baroknom palačom Califfi, današnjim Muzejem, upotpunili su zvuci jazza koji su odjekivali s balkona zgrade. Trio Puro u sastavu Branko Sterpin na trubi, Aleksandar Lukić na gitari i Srđan Kuzmanović na kontrabasu, svojim su koncertom oplemenili ovu Noć muzeja pod zvijezdama.

Na platnu kina „Antonio Gandusio“ gledatelji su imali priliku promatrati kadrove iz Rovinja 60-ih godina uz kratke dokumentarne filmove iz Hrvatskog državnog arhiva i arhiva Hrvatske radiotelevizije.

Zahvaljujući Ustanovi i Udruzi „Kuća o batani“, posjetitelji ovogodišnje Noći muzeja osjetili su i „dašak“ oživljene tradicije.

Na rovinjskoj rivi dočekale su ih članice Udruge, te u sklopu najavljenog programa, „I ꭍuòghi d’oûna vuòlta“, zainteresiranima prezentirale nekadašnje igre. U, zbog epidemioloških mjera, ograđenom prostoru, svi koji su to htjeli, mogli su i sami zaigrati školicu ili buòsolo, djeca su vrtjela konop, a igralo se i „balena trči, sakrij se, čučni i reži“. Osim igre, cilj je bio javnost pobliže upoznati sa starim imenima za ove igre.

Nešto dalje nalazila se najstarija rovinjska batana Risorta-RV 294, izrađena 1914. godine, a koju je Franco Diritti Curadeîn donirao Udruzi 2002. godine.

Osim ove, najstarije batane, svoja raskošna jedra ili pak ferale, ponosno su pokazale i batane Liliana, Oûn rìgno…, Pierina, Albachiara, Leonberg, Calsanta, Antonietta, Fiamita i Regina.

„Kuća o batani“ tradiciju je oživjela na još jednoj lokaciji, Obali Giordana Paliage, gdje se smjestila kućica „La cuʃeîna da nuòna Fiamìta“, revno prikazujući nekadašnju kuhinju. Iz nje su prolaznike pozdravljale članice Udruge odjevene u tradicionalnu rovinjsku nošnju.

„Noć u akvariju“ privukla je mnoge u Centar za istraživanje mora Instituta Ruđer Bošković. Tu su posjetitelji mogli promotriti čudesan morski svijet koji se smjestio u preko dvadeset akvarija, od kojih je najveći onaj s oradama i brancinima. Osim toga, otvorena je bila i izložba posvećena 130.-oj obljetnici rovinjskog Centra, poznatom i priznatom po svojoj najopsežnijoj znanstvenoj dokumentaciji o stanju mora na europskoj razini.

Iza otvorenih vratiju Srednje škole Eugena Kumičića, posjetitelji su mogli razgledati izložbu osmišljenu u povodu 70 godina strukovnog obrazovanja na hrvatskom jeziku u Rovinju.

Kako bi sugrađani i posjetitelji uživali u svim lokacijama, na relaciji Rovinj-Rovinjsko Selo-Rovinj, vozio je besplatan autobus, a za sve oni koji nisu mogli prisustvovati manifestaciji u živo, imali su priliku pratiti je i putem live prijenosa na Facebook stranici Muzeja.

Sudeći prema broju zadovoljnih posjetitelja, 850 njih koji su lokacije posjetili uživo, te 5593 onih koji su program pratili virtualno, i ove je godine rovinjski Muzej uspješno koordinirao ovo značajno siječanjsko događanje, a učinio je to uz pokroviteljstvo Grada Rovinja-Rovigno i Turističke zajednice Grada Rovinja-Rovigno, te uz pomoć svih koji su u ovoj sadržajnoj Noći sudjelovali: Ustanova i Udruga – Kuća o batani, Javna vatrogasna postrojba Rovinj-Rovigno, Mjesni odbor Rovinjsko Selo, Pučko otvoreno učilište Grada Rovinja-Rovigno, Strukovna škola Eugena Kumičića, Institut Ruđer Bošković, Centar za istraživanje mora, Hrvatski restauratorski zavod, Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru, Povijesni i pomorski muzej Istre.