Accessibility icon
25.06.2017

Izložba fotografije u galeriji CVU «Batana» – FOTOGRAFI IZVAN DOMOVINE

U galeriji CVU «Batana» u subotu 24. lipnja otvorena je izložba fotografije  pod nazivom «Fotografi izvan domovine». Izložena su djela fotografa koji su iz raznih razloga otišli iz svoje domovine i kroz objektive foto-aparata  ispričali svoje životne priče, nastale u novoj sredini. To su fotografi Andres Salas iz Kolumbije, Beatriz Bajuelos sa Kube, Devon Schiller iz SAD-a, Jelena Savić iz BiH, Maria Teresa Scarabello iz Italije i Tadej Žnidarčič iz Slovenije.

Kustosica Lavoslava Benčić je izložbu postavila tako da je odlazak Andresa Salasa iz Kolumbije prije desetak godina ciklusom fotografija «Trazit» stavila na početak, a povratak iz SAD-a Austriju Devona Schillera i njegov ciklus  «Kurirana tijela», nastao u Beču, na kraj izložbe.

Na otvaranje ove zanimljive izložbe došle su i dvije autorice –  Makedonka Julija Naskova koja je održala i uvodno predavanje na temu adob fotografija, a predstavila se kolekcijom «Kultura brodova u Hong Kongu, te Talijanka  Maria Tereza Scarabello koja je izložila ciklus fotografija pod nazivom «Intimnost u kuhinji», nastao za vrijeme njenog boravka u Japanu. Kubanka Beatrix Bajuelos otišla je u Ameriku, a na ovoj rovinjskoj izložbi predstavila se serijom «Kvart plinskih svjetiljki», snimljen u San Diegu. Arhitektica Jelena Savić iz Banjaluke otišla je u Porto i predstavila se modernom gradskom arhitekturom. Slovenac Tadej Žnidarčič stigao je čak do Ugande, gdje je upoznao aktiviste LGBT zajednice. U razmaku od godinu dana snimio ih je prvo s leđa, kako ih ne bi prepoznali, a zatim i s lica,  pokazujući tako da se i u toj zemlji postepeno mijenja odnos vlasti i javnosti  prema drugačijim. Sprema se ponovo na put u Ugandu da napravi novu seriju fotografija pripadnika LGBT zajednice.

Izložbu «Fotografi izvan domovine» možete posjetiti do 18. srpnja.

Fotogalerija