Accessibility icon
08.09.2021

Izložba fotografija “Yaya in Wonderland“ Ane Lorencin u Galeriji “Batana”

Ususret Danu grada Rovinja i njegove zaštitnice, svete Eufemije, Centar vizualnih umjetnosti “Batana” Rovinj – Rovigno u Photo Art Gallery – Batana iz programa udruge organizira izložbu fotografija naslovljenu „Yaya in Wonderland“, autorice Ane Lorenzin iz Medulina.

Otvorenje ove samostalne izložbe održat će se ovog petka, 10. rujna, s početkom u 20 sati, a autoricu će tom prilikom predstaviti fotograf Đani Celija iz Pule.

“Ima dana kad šetajući ulicama gradova, a može nam se dogoditi bilo gdje, na svim kontinentima, naletimo na prizor u kakvom izlogu, balkonu, ili na fasadi koji nas na prvi pogled otme, onda zbuni, možda i šokira, a potom razveseli, umiri i na kraju nasmije. Upravo taj efekt doživjet ćete na fotografijama Ane Lorencin iz serije “ Yaya in Wonderland “, jednu modernu bajku protkanu suptilnim potpričama u kojima će svaki gledatelj pronaći kakav detalj za sebe,
možda iz svojeg djetinjstva, ili bliže prošlosti, te će na kraju rastegnuti osmijeh od uha do uha, ali direktno iz srca”, navodi Celija.

Autorica Lorencin je uz pomoć ženskog modela, njene nećakinje Zare Buždon, zaustavila dijelove njenog života i dodijelila joj ulogu mlade ekscentrične aristokratkinje te zabilježila pomalo bajkovite, komične i nespojive poglede na život. Scena i odjeća modela bili su duboko promišljeni s mnogo skrivenih detalja – djelomično enigmatskih, ali pažljivo i mimikrijski uklopljenih u cjelinu. Odjeća je djelo poznatog pulskog avangardnog kreatora Saše Obradovića s kojim dugi niz godina surađuje, dok je nakit na fotografijama djelo Maje Čerljenko.

Autorica je tijekom svog stvaralačkog rada imala mnoštvo samostalnih i grupnih izložbi. Od onih samostalnih ona izdvaja izložbu u Multimedijalnom centru Luka u Puli, samostalnu izložbu u prostorima kina Valli, samostalnu izložbu u HUIU gdje je, između 25 pristiglih projekata iz cijele zemlje bila izabrana među tri najbolja te naposljetku samostalnu izložbu u galeriji “Batana” u Rovinju.

Od grupnih izložbi izdvaja Photodistorziju, bienalnu izložbu fotografija Poreč, zatim grupnu izložbu finalista “Salon fotografije Vinkovci” te mnoge samostalne i grupne humanitarne izložbe u organizaciji MedulinArta. Dodajmo i kako je nekoliko puta sudjelovala na najvećem hrvatskom foto festivalu “Photodays Rovinj” gdje je bila dupli finalist i pohvaljeni autor.

“Za mene je stvaralaštvo proces rasta i sve dok je moja najbolja fotografija još uvijek u glavi neću prestati učiti”, zaključuje ova fotografkinja.

Njezinu izložbu moguće je razgledati od ovog petka pa sve do 3. listopada u radno vrijeme Galerije, odnosno od ponedjeljka do petka od 10 do 12 i od 18 do 21 sat, te subotom od 10.30 do 13 sati. Isto je moguće i van navedenog radnog vremena uz najavu pozivom na sljedeći broj: 098/660357.

Fotogalerija