Accessibility icon
03.09.2022

Iz rovinjske Južne luke izvađeno 503 kilograma otpada

U sklopu INTERREG MARLESS projekta danas je ponovno održana akcija čišćenja podmorja Južne luke Rovinj-Rovigno, pri čemu je prikupljeno 503 kilograma otpada.

Od 4038 predmeta, 70% čini plastika, 11% staklo, a 10% metal. Brojni su bili sitni plastični predmeti, od kojih su prevladavali plastične čaše i omoti prehrambenih namirnica. Među staklom i metalom prevladavale su limenke pića i staklene boce.

Ovaj je potez prije samo tri mjeseca čistilo sedamdesetak ronilaca istarskih, ali i hrvatskih klubova, dok je ovoga puta akciji prisustvovalo nešto manje od četrdeset njih s područja Istre.

Podsjećamo, u lipnju je, u gotovo duplo većem sastavu, tijekom jednog sata izvađeno više od tonu otpada, mahom plastike, dok je još 2019. na tom području pronađeno oko tonu i tristo kilograma otpada.

„Cilj je utvrditi podrijetlo samog otpada i na temelju toga predložiti neke mjere kako ne bismo uzaludno samo čistili iz godine u godinu, odnosno iz perioda u period, nego kako bi mjere doprinijele smanjenju udjela otpada“, objasnila je Doris Pajković iz Istarske Regionalne Energetske Agencije, koja je ovu akciju i financirala.

Nakon što su djelatnici Centra za istraživanje mora Instituta “Ruđer Bošković” razvrstali, izmjerili i popisali otpad, za njega su se prikladno zbrinuli djelatnici Komunalnog servisa Rovinj-Rovigno.

Za odličnu organizaciju još jedne uspješne rovinjske eko akcije zaslužan je Klub podvodnih aktivnosti Rovinj-Rovigno, u suradnji s CIM-om, te uz pomoć lokalnih JVP-a, Lučke uprave i Komunalnog servisa, te podršku Grada Rovinja-Rovigno i njegove Turističke zajednice.

Fotogalerija