Accessibility icon
13.09.2022

Iz Rovinja startao projekt Glazbene povijesti Istre: ostavština poveznica sa Serenissimom

Sinoć je pred rovinjskom publikom u Multimedijalnom centru održan koncert “Glazba u Istri iz doba Serenissime”, prvi u nizu u sklopu projekta „Glazbene povijesti Istre: ostavština poveznica sa Serenissimom“.

Inicijativa uživa potporu regije Veneto, a promovira je Pučko otvoreno učilište Rovinj-Rovigno, u partnerstvu s orkestrom Filarmonia Veneta iz Trevisa i raznim lokalnim partnerima: Zajednicama Talijana Rovinj i Poreč, Hrvatskim društvom glazbenih umjetnika, te Udrugom za očuvanje spomena na istarske skladatelje sa sjedištem u Puli.

Publiku su pozdravile, te im ujedno približile sam projekt ravnateljica POU Rovinj-Rovigno, Dubravka Svetličić, te predsjednica ZT “Pino Budicin”, Viviana Benussi.

Projektom će se tijekom godinu dana otkrivati i oplemeniti djela poznatih, ali i onih manje poznatih skladatelja kojima dugujemo bogatu glazbenu baštinu Istre. Osmišljen je dvojezično, a u prvom je redu namijenjen učenicima osnovnih i srednjih škola, te onima koji pohađaju glazbene institucije. Sva događanja besplatna su za javnost.

Prvi koncert u sklopu navedenog projekta ugostio je vrsne glazbenice Samantu Stell i Natašu Dragun na flauti, a na klaviru Jadranku Celić Bernaz i Aleksandru Santin Golojka, koja je ujedno i znanstveno-umjetnička voditeljica projekta.

Program se sastojao od adaptacija tada popularnih frottola Andree Antico da Montona, rođenog oko 1470. godine, te dviju francuskih arija Francesca Uspera Sponga, rođenog u Rovinju 1561. godine. Na repertoaru se našao i nešto poznatiji Giuseppe Tartini koji je na scenu došao nakon stoljeća nezabilježenih velikih glazbenika, odnosno djela. 200 godina nakon Tartinijeve smrti, u njegovu se čast u rodnome Piranu postavlja brončani kip, a na svečanosti se susreću grof Stefano Rota i Antonio Smareglia. Izvedena su i njihova djela, a prisutan je bio i potomak, Franco Rota, koji se i dalje brine o brojnim djelima glazbenika u privatnom arhivu obitelji Rota-Benedetti, te je također menadžer čitavog projekta.

Koncertu je prisustvovao, dajući podršku i samom projektu, dogradonačelnik Grada Rovinja-Rovigno, David Modrušan sa suradnicom, pročelnicom Upravnog odjela za društvene djelatnosti, Editom Sošić Blažević.