Accessibility icon
06.02.2020

Započelo s radom Savjetovalište za spolno zdravlje mladih

Nakon što su Istarska županija i devet gradova, među kojima i Rovinj, podržale novi projekt Savjetovališta za spolno zdravlje mladih u Istarskoj županiji od strane Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije, ovog je tjedna Savjetovalište i započelo s radom.

Pristup je slobodan i besplatan za učenice/ke i studente/ice, odnosno osobe te dobi, a održava se u prostorima ambulante školske medicine (D. Pergolis 10), ponedjeljkom, od 15-17 sati.

Program je osmišljen kako bi se prevencija spolnog zdravlja mladih u Istarskoj županiji unaprijedila, a obuhvatit će promociju ravnopravnosti spolova, nenasilje u vezama, pravo na različitost spolne orijentacije bez diskriminacije, ugodno i sigurno spolnog iskustva bez prisile. Program će provoditi liječnici specijalisti školske medicine, educirani i iskusni u radu s mladima, u suradnji s psiholozima i epidemiolozima Zavoda, djelatnicima škola, liječnicima drugih specijalnosti. Naime, kod mladih u dobi 12-15 g. odvija se intenzivan rast i razvoj.  Školska medicina procjenjuje da mladi imaju nedovoljna znanja iz vlastite anatomije, zablude o kontracepciji i spolno prenosivim bolestima te nemaju adekvatnog sugovornika za te teme, a savjetovališni rad je nedovoljno razvijen i promoviran.

Savjetovališta imaju svoju službenu Facebook stranicu, izrađeni su plakati i leci, a provodit će se edukacije učenika po cijeloj Istarskoj županiji (8. razred OŠ i 3.razred SŠ).

U tu svrhu je Grad Rovinj-Rovigno izdvojio 20.000 kuna. Podsjećamo da za javne potrebe u zdravstvu Grad Rovinj-Rovigno u 2020. godini izdvojiti će 1.744.500 kuna, kojima se provode programi kojima je cilj zaštita zdravlja žena, veća kvaliteta zaštite zdravlja, nad standard u pružanju hitne medicinske pomoći, realizacija aktivnosti udruga, te unapređenje kvalitete života oboljelih osoba, unapređenje kvalitete zdravstvenih usluga i uvjeta rada ustanova u zdravstvu. Što se tiče programa  prevencije Grad nastavlja i u ovoj godini s financiranjem preventivnih mamografskih pregleda. Za tu se svrhu iz gradskog proračuna izdvaja 70.000 kuna.

Sa 40.000 kuna, na temelju provedenog javnog natječaja dodjeljuju se potpore udrugama koje provode aktivnosti prevencije i unaprjeđenja zaštite zdravlja, dok je 30.000 kuna namijenjeno programu ranog otkrivanja tumora prostate kod muškaraca.