Accessibility icon
05.11.2020

Priopćenje Stožera Istarske županije

Stožer civilne zaštite Istarske županije izdao je danas priopćenje vezano uz porast broja teže oboljelih osoba od bolesti uzrokovane novim koronavirusom.

Kako se navodi u priopćenju posljednjih se dana na području Županije bilježi porast novozaraženih kao posljedica obiteljskih okupljanja, kontakata stvorenih u poslovnim prostorima te nepridržavanja osnovnih preventivnih epidemioloških mjera.

Time se povećao i broj hospitalizacija, radi čega je trenutno hospitalizirano 23 pacijenta u OB Pula te dvoje pacijenta u primarnom respiratorskom centru Rijeka.

Stožer upozorava i kako je evidentan porast broja srednje teško do teško oboljelih osoba koje su mlađe životne dobi u odnosu na prvi proljetni val epidemije. U kliničkoj slici dominiraju ozbiljne smetnje dišnog sustava, dok najteže kliničke slike imaju pacijenti koji istovremeno boluju i od drugih kliničkih bolesti.

Iz Stožera procjenjuju kako će dugotrajan porast novozaraženih rezultirati povećanim brojem osoba koje će imati potrebu bolničkog liječenja čime će se dovesti do značajnog opterećenja bolničkog sustava i mogućnosti pružanja svih usluga zdravstvene zaštite.

Uz sve preventivne mjere na snazi primjenjuje se i nužna mjera nošenja maski u svim zatvorenim objektima, uključujući ugostiteljske.

Zbog velikog broja novozaraženih koji su kontakte ostvarili radom i boravkom na poslu iz Stožera Istarske županije napominju kako su poslodavci dužni osigurati primjenu svih epidemioloških mjera propisanih od strane Stožera CZ RH a posebno Odluku o nužnim mjerama kojima se ograničavaju okupljanja i uvode druge nužne mjere i preporuke radi sprječavanja prijenosa bolesti putem okupljanja.

Iz Stožera također pozivaju osobe koje imaju simptome koji mogu ukazivati na zarazu virusom Covid-19 da putem izabranog liječnika obiteljske medicine obave testiranje, te do dobivanja negativnog rezultata ostanu kod kuće.

Osim toga, najavljuje i nove restriktivne mjere koje se tiču okupljanja i manifestacija ukoliko ne dođe do skorog poboljšanja situacije.