Accessibility icon
22.05.2020

«Pogled s oblaka» na grad svete Eufemije

U interesu revitalizacije turizma nakon pandemije COVID-19, «Peternel grupa» d.o.o. odlučila je donirati svoju fotomonografiju Rovinja-Rovigno, naslovljenu «Pogled s oblaka – La vista dalle nuvole»

Fotomonografija je dvojezična, te je besplatno dostupna na linku: http://www.peternelgrupa.com/PogledSOblaka/Rovinj2020.html#p=4

A popraćena je i video obilaskom Grada:

https://www.youtube.com/watch?v=2PZepm7oMxc

 

U nastavku donosimo i uvod u publikaciju od strane gradonačelnika Marka Paliage.

« Od samih početaka fotografske umjetnosti pa do danas, Rovinj je uvijek bio središtu pozornosti majstora tog zanata. Nedvojbena ljepota ovoga grada je mnogima bila izvor beskonačne inspiracije.

Danas, zahvaljujući prvoj fotomonografiji koja prikazuje Rovinj isključivo iz zraka, i njenom autoru, Filipu Peternelu, možemo se toj ljepoti diviti i iz drugačije, nesvakidašnje perspektive. Od uskih uličica starogradske jezgre, i kulturno-povijesnih spomenika do netaknute prirode prekrasnog rovinjskog arhipelaga, svaka slika pojedinačno otkriva bezbroj detalja koji svaki put iznova pobuđuju divljenje od strane promatrača.

U cjelini, odabrane fotografije oslikavaju jedinstveni portret ovog jadranskog bisera kroz čitavu paletu svjetlosnih efekata i ozračja. Glavni motiv je upravo prikaz raznolikosti koje krije Rovinj s prirodnog, kulturnog i povijesnog aspekta svog jedinstvenog naslijeđa.

Krovovi usko zbijenih visokih kuća podno crkve Sv. Eufemije, odvojeni uskim uličicama koje vode do barokne crkve na vrhu brijega, s impozantnim zvonikom na čijem se vrhu nalazi bakreni kip sv. Eufemije tvore prekrasne prizore u igri boje i sjena, dok se nebo i more savršeno stapaju u pozadini šarolikog poluotoka.

Vjerujem da će ova fotomonografija služiti mnogima da iznova upoznaju Rovinj u sasvim drugačijem pogledu, kao i pridonijeti promociji njegovih ljepota, stoga zahvaljujem i čestitam autoru».