Accessibility icon
10.08.2020

Nove prostorije Udruge ‘Kuća o batani-Casa della batana’ i Centra promocije ARCA ADRIATICA

Udruga ‘Kuća o batani’ je danas službeno otvorila vrata novih prostorija na adresi Obala Aldo Rismondo 2. Prostorije je Udruzi dodijelio putem javnog natječaja Grad Rovinj-Rovigno.

«Promocija, očuvanje i valorizacija bogate rovinjske kulturno-povijesne baštine od velikog je značaja za čitavu zajednicu, ali i za turistički sektor. Upravo je uključivanje autohtonih običaja i načina života starih rovinjaca u turističku ponudu doprinijelo stvaranju brenda Rovinja kao prepoznatljive i jedinstvene destinacije. U tom je smislu jako važnu ulogu imao Ekomuzej ‘Kuća o batani’, zahvaljujući kojem je naš grad uvršten u Registar UNESCO-vih najboljih praksi očuvanja nematerijalne kulturne baštine. Zato nam je drago što će se novim prostorijama Udruzi pružiti mogućnost dodatnog širenja svojih aktivnosti, od kojih nam je posebice važna aktivnost edukacije mlađih naraštaja koju uspješno provodi jer je predaja ključan faktor u procesu revitalizacije», izjavio je gradonačelnik Marko Paliaga koji je otvorenju prisustvovao sa suradnicima i zamjenikom Marinom Budicinom.

A Gradu, kao i Turističkoj zajednici i Lučkoj upravi se od srca zahvalila predsjednica Udruge Nives Giuricin, podsjetivši kako je unatoč krizi s koronavirusom Udruga ‘Kuća o batani’ nastavil «ploviti punim jedrima», dovršavajući drugi europski projekt i nastavljajući s trećim: «Nastavili smo s obnovom Ekomuzeja kojeg ćemo ponovno otvoriti krajem godine novom modernom i potpuno digitaliziranom stalnom izložbom. Radovi u spacio Arnolongo započet će na jesen, a u svemu tome imali smo sreću da nam je dodijeljeno prekrasno mjesto poput ovog, kojeg smo prilagodili našim potrebama, zahvaljujući pomoći nekih članova koji su ga svojim radom učinili ugodnim i jedinstvenim. U njemu će naša udruga imati prostran i funkcionalan ured za administrativni i računovodstveni rad, dok je u prednjem dijelu uređen lijep i elegantan prostor za prodaju rukotvorina, grafika, slika, audio-vizualnog materijala koji promoviraju našu udrugu, ali i naš grad», najavila je Giuricin.

A u novim će prostorijama osim ureda i suvenirnice, odnosno info pointa, biti smješten i Centar Promocije ARCA ADRIATICA.

Naime, kako je naglasila Tamara Nikolić Đerić, stručna voditeljica Udruge i Ekomuzeja ‘Kuća o batani’, nastavljajući uspješnu praksu u provođenju europskih projekata, Udruga otvara novi Centar promocije, smješten na samoj rivi, u blizini brodica batana koje predstavljaju osnovni subjekt promocije ne samo u kontekstu ARCA ADRIATICA projekta već i programa udruge uopće.

«Do sada je Centar, osnovan izvorno u kontekstu projekta Mala barka 2, djelovao unutar muzejske postavke. Sada, u novim prostorima, djelatnost je fokusirana na informiranje i promociju s ciljem efikasnije komunikacije s našim članovima i gostima. Na ovom je mjestu od danas moguće dobiti informacije o rovinjskoj pomorskoj baštini, te povezanim partnerskim institucijama i destinacijama», objasnila je Nikolić Đerić.

Valja naglasiti kako je prostor otvoren za članove i posjetitelje i predstavlja referentnu točku Udruge i projekta ARCA ADRIATICA tokom cijele godine.

«Nakon pripremljene projektne dokumentacije za zgradu starog brodogradilišta, kontinuiranog rada u obnovi i razvoju Centra promocije Mediteranske prehrane u ulici Arnolongo i razvoja nove postavke Interpretacijskog centra također sufinancirane kroz projekt ARCA ADRIATICA, odnosno prekograničnog programa Italija-Hrvatska, ulaganje u prvi informativno-administrativni centar Udruge – smatra Nikolić Đerić – logičan je i iznimno vrijedan korak jer ukazuje na razumijevanje nužnosti podrške djelatnicima i članovima koji ulažu velike napore da se aktivnosti uspješno i pravovremeno realiziraju».

Podsjećamo kako osim Centra promocije u sklopu ARCA ADRIATICA projekta djeluje i Centar izvrsnosti posredstvom kojega Udruga razvija prijavu jedrenja oglavnim jedrom (vìla al tièrso) za upis u Registar kulturnih dobara RH, razvija se baza podataka pomorske baštine, već spomenuti novi postav Interpretacijskog centra, te je već na jesen u planu i obnova još jedne brodice i edukacije mlađih naraštaja kroz program Akademije starih pomorskih zanata, a koji će uključivati znanja o brodogradnji, jedrenju, ribarstvu i gastronomiji.

«U vrijeme osnivanja Ekomuzej je predstavljao program ispred svog vremena u usporedbi s tadašnjom europskom muzejskom scenom. Danas, s ponosom možemo reći da je Ekomuzej, posvećen ovoj našoj maloj barci koja je nahranila brojne rovinjske oitelji, danas pokretač projekata i zbivanja, prije svega zahvaljujući našim članovima i njihovom entuzijazmu» zaključila je Nives Giuricin.

Fotogalerija