Accessibility icon
14.08.2020

Istarski gradonačelnici i župan uputili apel Vladi da se Istra izuzime iz restriktivnih mjera susjednih država

Istarska Županija i gradonačelnici istarskih gradova uputili su danas prema Vladi RH i Ministarstvu vanjskih i europskih poslova apel da postignu dogovor s vladama susjednih zemalja kako bi se epidemiološke mjere poput uvođenja obaveznog negativnog testa na COVID-19 za sve dolaske iz Hrvatske poduzimale prema realnoj epidemiološkoj slici pojedinih dijelova Hrvatske, a ne zemlje u cjelini.

«Ponukani aktualnim razvojem događaja oko uvođenja odnosno najave dodatnih restriktivnih epidemioloških mjera od strane zemalja koje predstavljaju naša značajna emitivna turistička tržišta, želimo ovim putem ukazati na nužnost hitnog poduzimanja odgovarajućih koraka kako bi se spriječile te neželjene aktivnosti, a time i negativne posljedice po daljnji tijek turističke sezone» stoji u dopisu upućenom Vladi i Ministarstvu nakon što je jučer Republika Italija uvela obvezno testiranje na COVID-19 za sve dolaske iz Hrvatske, a danas je to učinila i Republika Srbija, dok je Slovenija najavila mogućnost uvrštenja naše zemlje na crvenu listu, što bi također značilo uvođenje sličnih restriktivnih mjera.

«Kako u Istri trenutno boravi veliki broj turista upravo iz tih zemalja, opravdana je bojazan kako će ove restriktivne epidemiološke mjere izrazito negativno utjecati na nastavak turističke sezone u našoj županiji, a time i na gospodarsku sliku cijele zemlje – upozoravaju gradonačelnici –. Naglašavamo kako upravo o ostvarenim rezultatima cjelokupnog turističkog sektora ovisi i državni proračun koji je zbog krize uzrokovane koronavirusom već pretrpio negativne ekonomske učinke».

U dopisu podsjećaju i kako Istarska županija ostvaruje odlične turističke rezultate, te čini najveći dio turističkog prometa u cijeloj Hrvatskoj, a što je ujedno i rezultat velikog truda i odricanja, odgovornosti i kvalitetnog pristupa svih žitelja Istre.

«Naša je županija i danas zdravstveno sigurna i turistički uspješna, što je – mora se to priznati – čini specifičnom i posebnom u kontekstu ostatka zemlje.

Ne smijemo zaboraviti kako je situacija koja će nas dočekati najesen još uvijek neizvjesna radi čega moramo biti spremni, ukoliko se pojavi drugi val epidemije i potreba ponovnog uvođenja restriktivnih mjera, i financijski izdržati takvu mogućnost. Upravo zbog toga upućujemo još jednom apel svim našim sugrađanima i gostima da se i dalje nastave ponašati odgovorno za svoju sigurnost i sigurnost drugih.

Nemojmo dopustiti da zbog nepoštivanja mjera od strane pojedinaca izgubimo dio sezone koji je do jučer bio zajamčen i ugrozimo ekonomsko stanje cijele naše države», zaključili su istarski gradonačelnici i župan Fabrizio Radin.