Accessibility icon
19.03.2021

Grobnica Giovannija Battiste Basilisca kreće na restauraciju

Glavni konzervatori Uprave za zaštitu kulturne baštine Ministarstva kulture i medija Višnja Bralić i Zoran Wiewegh te pročelnica Konzervatorskog odjela u Puli za područje Istarske županije Lorella Limoncin Toth sa suradnicima izvršili su danas pregled druge faze popločenja platoa crkve sv. Eufemije.

Ispred Grada Rovinja-Rovigno sastanku su prisustvovali gradonačelnik Marko Paliaga, zamjenik gradonačelnika Marino Budicin te pročelnica Upravnog odjela za izgradnju i komunalno gospodarstvo Tanja Mišeta.

Razgovaralo se prvenstveno o najboljoj soluciji predstavljanja stare grobnice Giovannija Battiste Basilisca. Naime, tijekom druge faze radova došlo je do vrijednog otkrića starih grobnica i podzemne crkvice sv. Mihovila. Kako isto ne bi opet bilo u cijelosti sakriveno od očiju javnosti ispod obnovljenog popločenja Grad je odlučio upotpuniti glavni projekt ojačanjem i statičkom sanacijom potpornog zida i izvedbom pristupne građevine za crkvu sv. Mihovila.

S predstavnicima Uprave za zaštitu kulturne baštine Ministarstva kulture razmotrene su razne mogućnosti prezentacije posebno vrijednog nalaza nadgrobne ploče Giovannija Battiste Basilisca, te je u konačnici odlučeno kako će se vaditi nadgrobna ploča kako bi ista bila odmah upućena na restauraciju kao kulturno dobro od interesa Republike Hrvatske. Površina će se u međuvremenu popločiti istim materijalom te će se nakon provedene restauracije i analize nadgrobne ploče Giovannija Battiste Basilisca pristupiti ponovnom otvaranju i postavljanju uz arheološko sondiranje i izradu prezentacije.

Izvođač radova je tvrtka «GP Krk d.o.o.» iz Krka, dok stručni nadzor vrši tvrtka «Pontifex» d.o.o., iz Pule. Iznos druge faze radova je 2.525.737,65 kn sa pdv-om, dok troškovi stručnog nadzora iznose 69.000 kn bez pdv-a. Arheološka istraživanja i nadzor vrši Hrvatski Restauratorski Zavod iz Zagreba, a ugovorena vrijednost arheoloških istraživanja je 177.200,00 kn.

Nakon okončanja druge faze radova predviđeno je postavljanje nove vanjske rasvjete pročelja crkve i zvonika sa štednim LED žaruljama neutralne boje svjetla.

Cjelokupno područje zahvata obuhvaća površinu od približno 0,5 ha, a ukupna vrijednost investicije je 7.500.000 kuna. Ovo je samo još jedan u nizu raznih projekata kojima se nastoji na što bolji način očuvati i valorizirati znamenitosti unutar starogradske jezgre.