Accessibility icon
01.07.2020

Gradu Rovinj-Rovigno ponovo dodijeljena najviša ocjena za transparentnost proračuna

U šestom ciklusu istraživanja Institut za javne financije ponovno je analizirao i ocijenio transparentnost proračuna svih županija, gradova i općina u Republici Hrvatskoj.

Grad Rovinj-Rovigno je ocijenjen najvišom ocjenom (5) za transparentnost gradskog proračuna, a koja podrazumijeva potpune, točne, pravovremene i razumljive informacije o proračunu i omogućuje kontrolu prikupljanja i trošenja javnog novca. Osim toga, naš je Grad posebno pohvaljen i zbog dobro koncipiranih i lako pretraživih mrežnih stranica.

Objavljivanjem rezultata Institut za javne financije želi ukazati na važnost proračunske transparentnosti kojom se poboljšava komunikacija i povjerenje građana u lokalne vlasti, ali i potiče odgovornost lokalnih vlasti.

Prosječna proračunska transparentnost hrvatskih lokalnih jedinica2 – izražena brojem proračunskih dokumenata objavljenih na njihovim mrežnim stranicama – od mogućih 5, iznosi 4,1. Prosjek županija je 4,9, gradova 4,5, a općina 4. Premda su prosječni rezultati iz godine u godinu sve bolji, još uvijek se njih oko 20% ne pridržava čak ni zakonom propisane objave sva tri dokumenata, a 41% ne slijedi preporuku Ministarstva financija i ne objavljuje oba dva dodatna dokumenta.

Detaljni rezultati istraživanja svih 576 lokalnih proračuna s interaktivnom kartom dostupni su na mrežnim stranicama Instituta.