Accessibility icon
09.06.2021

Gradski vrtovi obogaćeni novim posjednicima

Zbog velikog interesa naših građana u sklopu projekta «Gradski vrtovi» proveden je i okončan još jedan postupak javnog poziva u kojem su svi zainteresirani mogli predati zahtjev. Dodijeljeno je dodatnih 25 vrtnih parcela na području Gripole između već postojećih i ranije formiranih vrtnih parcela te su svi korisnici uvedeni u posjed.

I ove godine u projekt su se uključili rovinjski poduzetnici i obrtnici koji su dali svoj doprinos u velikom broju doniranih sredstava i usluga.

Pripremu tla za sadnju i sjetvu dobrovoljno su odradili članovi Udruge Agrorovinj, a tvrtka Eico d.o.o. ponovno je, kao i prošle godine, donirala sav potreban materijal za navodnjavanje, kao i alat za obrađivanje. I ove godine iskop i postavljanje navodnjavanja izvodili su djelatnici Rasadnika „Darko“ kako bi svaki vrt imao pristup vodi za zalijevanje uz donaciju geodetskih kolčića kojima su određene granice vrtova.

Ponovno se u donaciji odazvala tvrtka Gratis d.o.o. sa doniranim raznovrsnim alatom potrebnim   za obrađivanje s obzirom da se povećao broj korisnika, a ove godine donaciji se pridružila i tvrtka Sin agro d.o.o. iz Kaštelira, koji su također donirali raznovrsni alat i opremu za sadnju.

Prilikom iskolčavanja i označavanja novih vrtnih parcela obišli smo ranije dodijeljene vrtove. Velik broj  korisnika vrijedno radi i, kako kažu, spajaju ugodno s korisnim uz druženje i razmjenu savjeta oko sadnje i sjetve ujedno se rekreirajući.

Projekt je uspješno zaživio: vrtovi su puni prekrasnog povrća, bobičastog voća, začinskog bilja i cvijeća. Na vrtovima raste ekološko uzgojeno povrće čime je građanima dostupna zdrava hrana. Ne samo da si time olakšavaju kućni budžet, već se dodatno razvija ekološka svijest građana. Povezuju sebe i svoju djecu s prirodom i time na „zdrav“ način koriste slobodno vrijeme i promoviraju zdrav način života.