Accessibility icon
04.03.2021

Gradonačelnik zaželio dobrodošlicu salzburškom umjetniku Peteru Bauneisu

U prekrasnom ambijentu stare gradske vijećnice gradonačelnik Marko Paliaga je danas zaželio dobrodošlicu umjetniku Peteru Brauneisu koji se u našem gradu nalazi u sklopu umjetničke razmijene koju je Rovinj-Rovigno započeo sa Gradom Salzburgom unutar programa „Artists in Residence“ koji čuveni austrijski grad provodi još od 1986.

Brauneis će u Rovinju-Rovigno boraviti i stvarati mjesec dana, dok će Salzburg ugostiti jednog rovinjskog umjetnika, također na mjesec dana, tijekom svibnja.

Cilj ovog programa jest promocija međunarodne kulturne razmijene s gradovima koji njeguju bogatu umjetničku tradiciju. U sklopu programa “AIR” gradovi stavljaju na raspolaganje jedan studio apartman s odgovarajućim radnim prostorom te fiksan iznos za putne troškove. Umjetniku se pruža mogućnost integracije u lokalan život te novi ambijent za stvaranje.

Iako još nije stigao u cijelosti upoznati naš grad Brauneis je izrazio oduševljenje prvim stečenim dojmom te je otkrio kako se ovdje dobro osjeća. Dobrodošlicu austrijskom umjetniku izrazila je i pročelnica Ureda gradonačelnika i Gradskog vijeća, Maria Črnac Rocco, koja je tom prilikom predstavila povijest i značaj freske koja krasi zid stare gradske vijećnice te restaurirane vjerne kopije  „Otmice Europe“, jedne od najpoznatijih slika Paola Veronesea.